Βόρειος Ταΰγετος - Καστόρι Λακωνίας: Ημερήσια Εκδρομή με το «Καλλίπολις» την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου
Την πρώτη ημερήσια εκδρομή του διοργανώνει ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις» την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στον Βόρειο Ταΰγετο με επίκεντρο το πανέμορφο Καστόρι Λακωνίας.
Η αναχώρηση θα γίνει στις 7.15 το πρωί από το μετρό Ελληνικού με πολυτελές πούλμαν και οι ενδιαφερόμενοι/ες πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους μέχρι την Τρίτη 6/12 (και εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις)
- στο kallipolis33@gmail.com
- στα τηλέφωνα 6973848501 & 6970081056
Η κράτηση ολοκληρώνεται με την πληρωμή του κόστους μέχρι την Τετάρτη 7/12 με αντικαταβολή ή με κατάθεση στους λογαριασμούς (να αναγράφεται η λέξη "εκδρομή" και το ονοματεπώνυμο του ατόμου που θα ταξιδέψει):
- Εθνική - Ζαφειρία Κεχαγιά
GR34 0110 6680 0000 6686 0371 351 - Πειραιώς - Ευγενία Γιάμαλη
GR95 0172 1550 0051 5501 2497 352 - Eurobank - Ευάγγελος Βάσσιος
GR47 0260 1750 0004 9020 1024 598
Το κόστος του ταξιδιού ανέρχεται στα 20,00 ευρώ ανά άτομο και η ελάχιστη συμμετοχή για την πραγματοποίηση της εκδρομής είναι τα 30 άτομα.
Επικεφαλής της εκδρομής θα είναι η Βίκυ Μιχιώτη, η οποία θα μας ξεναγήσει στα μέρη που αναγράφονται στο πρόγραμμα και θα μας μιλήσει για την Αρχαία Πελλάνα που δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να επισκεφθούμε γιατί ο αρχαιολογικός χώρος θα είναι κλειστός.
Αναλυτικά το Πρόγραμμα:
Αναχώρηση στις 07.15πμ από το μετρό Ελληνικού για Κόρινθο - Σπαθοβούνι (στάση) και συνεχίζουμε για τις ανατολικές πλευρές του Βόρειου Ταΰγετου και το Καστόρι.
Το Κεφαλοχώρι της περιοχής (485 μ. υψ.) με τα πολλά πέτρινα σπίτια είναι ένα όμορφο καταπράσινο χωριό στις παρυφές του Ταϋγέτου που διατηρεί την παραδοσιακή του όψη.
Στην είσοδό του θα συναντήσουμε τον ποταμό Κάστορα και όσοι επιθυμούν (ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες) μπορούν να κάνουν μια ήπια παραποτάμια διαδρομή με την πλούσια βλάστηση και τις μικρές λιμνούλες να μας συντροφεύουν μέχρι το τέλος της διαδρομής.
Επίσκεψη στις πηγές του Αγίου Μάμμα, περίπατος, γνωριμία με το χωριό και ελεύθερος χρόνος για γεύμα ή όποια άλλη δραστηριότητα επιθυμεί ο καθένας.
Συνεχίζουμε για το Γεωργίτσι, ένα ορεινό χωριό (900 μ. υψ.), χτισμένο αμφιθεατρικά με θέα την κοιλάδα του Ευρώτα και απέναντι τις πλαγιές του Πάρνωνα.
Ο ανοιχτός ορίζοντας και η θέα του άλλωστε του έχουν δώσει το όνομα «Το μπαλκόνι του Ταϋγέτου».
Αναχώρηση νωρίς το απόγευμα και επιστροφή στην Αθήνα με ενδιάμεση στάση.
Λίγα λόγια για το ταξίδι:
Η ονομασία Ταΰγετος, όπως μαρτυρά ο Παυσανίας, έχει μυθολογικές ρίζες. Προέρχεται από την Ταϋγέτη, μία από τις Ατλαντίδες, η οποία, γεμάτη ντροπή από το αθέλητο ζευγάρωμά της με τον Δία, έβαλε τέλος στη ζωή της πέφτοντας σε γκρεμό του βουνού.
Ο Όμηρος αποκαλεί τον Ταΰγετο "περιμήκειον", λόγω του μεγάλου μήκους της οροσειράς, ενώ ο Ησύχιος ο Αλεξανδρεύς θεωρεί ότι το όνομά του προέρχεται
από τη λέξη "ταΰς", η οποία σημαίνει "μέγας" ή "πολύς".Κατά τη βυζαντινή περίοδο λεγόταν και "Πενταδάκτυλος", λόγω των πέντε κορυφών του κεντρικού συγκροτήματος.
Μεγαλοπρεπής και επιβλητικός ο Ταΰγετος καταλαμβάνει εκτάσεις των νομών Λακωνίας, Μεσσηνίας και Αρκαδίας.
Στα ανατολικά, τον χωρίζει από τον Πάρνωνα ο Ευρώτας ποταμός.
Στα δυτικά, οι απολήξεις του φτάνουν στη Μεσσηνιακή πεδιάδα, ενώ στα νότια προβάλλει η χερσόνησος της Μάνης μεταξύ του Λακωνικού και του Μεσσηνιακού κόλπου.
Βόρεια, η λεκάνη της Μεγαλόπολης παρεμβάλλεται μεταξύ των Αρκαδικών βουνών και των βορειότερων προεκτάσεων του Ταΰγετου.
Ο Νικηφόρος Βρεττάκος έγραψε για τον Ταΰγετο:
Έτσι μου στάθηκε ο Ταΰγετος
Έτσι μου στάθηκε ο Ταΰγετος: όπως η κόρφος της μητέρας μου.
Με πότισε γαλάζιο, αψύ αίμα, ήλιο και πράσινο
ως να μου δέσει την ψυχή όπως την πέτρα του
ως να χαράξει στην καρδιά μου τις βαθιές χαράδρες του
να σχηματίσει μες στη ζωή μου δώδεκα κορφές
να βγαίνω απάνω με μοναδικό μου όνειρο τον ήλιο.
Με δίψα μου μοναδική τον ήλιο.
Δίψα βαθιά σαν ωκεανό,
ψηλότερη κι απ’ το φεγγάρι.
Δίψα που να την λυπηθεί ο Θεός!
Γύρω τριγύρω στην καρδιά μου τα γεράνια στέφανα των γκρεμνών του
ρωγμές για ζώα, νεροσυρμές ελάτια κι αγριοπερίστερα.
Κ’ ένας αητός απάνω μου να σπαθίζει τα σύννεφα.
Κ’ ένας αητός απάνω μου να σκάφτει τις βροντές
Ζητώντας να ‘βρει μέσα τους ένα σπινθήρα!
Έτσι μου στάθηκε ο Ταΰγετος όσο να γεννηθούνε
Τα δυο παιδιά του Θεού μέσα μου: η Ποίηση και η Αγάπη!
Για το «Καλλίπολις»:
Ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις» έχει την έδρα στο Ελληνικό (Καλλιπόλεως 33) και βρίσκεται 200 μέτρα από τον τερματικό σταθμό του μετρό και 100 μέτρα από την Ιασωνίδου.
Ο Χώρος λειτουργεί τις μέρες και ώρες που υπάρχουν προγραμματισμένες και ανακοινωμένες δραστηριότητες.
Για την αμεσότερη και πληρέστερη ενημέρωσή σας, μπορείτε να ανατρέχετε στην Ομάδα και τη Σελίδα του Χώρου στο facebook καθώς και στο κανάλι του στο YouTube.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου