Alpha Bank: Εργαζόμενοι στην έξοδο κινδύνου, για να αποφύγουν τον έλεγχο του Σ.ΕΠ.Ε.
του Τάσου Γιαννόπουλου
Φαινόμενα που δε συνάδουν με το «προφίλ» μίας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας καταγράφονται στην Alpha Bank, η οποία συνεχίζει
να πρωταγωνιστεί, όπως και άλλες συστημικές τράπεζες, στην παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.
Είναι ένα φαινόμενο που (αναμένουμε να) καταγράφεται σε μεσαίες επιχειρήσεις, ειδικά στον κλάδο του τουρισμού, όταν πρόκειται να εμφανιστεί ο επιθεωρητής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.): ο εργοδότης «φυγαδεύει« τους «μαύρους» εργαζόμενους, προκειμένου να αποφύγει το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία.
Κι όμως, αντίστοιχη εικόνα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν αντικρίσει πριν κάποιο χρονικό διάστημα οι επιθεωρητές του Σ.ΕΠ.Ε. στο κεντρικό κατάστημα της Alpha Bank στην Αθήνα, στην πλατεία Κοραή. Για να περιορίσει τις συνέπειες της «εφόδου», η διοίκηση της τράπεζας ανάγκασε τους εργαζόμενους να τραπούν σε φυγή από την έξοδο κινδύνου του κτιρίου!
Ωστόσο, η τράπεζα δεν γλίτωσε τις κυρώσεις καθώς σε δεύτερο, πρόσφατο έλεγχο, την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, στο ίδιο κτίριο, με τη συνοδεία της αστυνομίας αυτή τη φορά, βρέθηκαν πάνω από 30 εργαζόμενοι εκτός ωραρίου και αναμένεται να επιβληθεί το πρόστιμο που προβλέπει η νομοθεσία.
Δεν απέφυγε το τριήμερο λουκέτο στον Πολύγυρο
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός, άλλωστε, από τον εντοπισμό αντίστοιχων παραβάσεων, που αφορούσαν δηλαδή τα χρονικά όρια εργασίας, σε κατάστημα της ίδιας τράπεζας στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Πολύγυρο.
Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ενεργοποιήθηκε το άρθρο 33 του νέου νόμου (4488/17), το οποίο προβλέπει την επιβολή τριήμερης αναστολής λειτουργίας, αν διαπιστωθούν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας σε 3 ελέγχους στην ίδια επιχείρηση, κάτι που συνέβη στον προαναφερθέν υποκατάστημα της Alpha Bank.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφυγή της τράπεζας στη Δικαιοσύνη, για να ακυρώσει την ποινή του «λουκέτου» απορρίφθηκε και τελικά το εν λόγω παράρτημα αναμένεται σύντομα να κλείσει για τρεις ημέρες.
Και η αυθαιρεσία δεν τελειώνει εκεί...
Στο πλαίσιο των αντεργατικών πρακτικών της Alpha Bank εντάσσεται και η προ ολίγων μηνών ομαδική απόλυση εργολαβικών καθαριστριών, την οποία κατήγγειλε ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τομέα τονίζοντας ότι η ενοικίαση εργαζομένων μέσω εικονικών εργολάβων αποτελεί πρόβλημα όλων των τραπεζοϋπαλλήλων.
Πράγματι, μέσω των εργολαβιών, που δεν αφορούν μόνο την καθαριότητα και τη φύλαξη αλλά και υπηρεσίες «κρίσιμες» για τη λειτουργία μίας τράπεζας, μία εταιρεία - μεσάζοντας εκμεταλλεύεται τη γνώση των εργαζόμενων -πάνω σε θέματα ασφάλειας- και την πολύχρονη εμπειρία τους στην υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών για να παρουσιαστεί ως ο δήθεν έχων τεχνογνωσία ανάδοχος.
Οι τράπεζες, από την άλλη πλευρά, παρουσιάζουν μειωμένο μισθολογικό κόστος (μικρότερο head count) για να βελτιώσουν πλασματικά την εικόνα τους ενώ στην πραγματικότητα το κόστος θα ανέβει, δεδομένου ότι πρέπει να προκύψει κέρδος για τον εργολάβο και να καταβληθεί το ΦΠΑ για την παροχή των υπηρεσιών.
Πέραν αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Alpha Bank, επιδεικνύει απαράδεκτη συμπεριφορά προς μεμονωμένους υπαλλήλους της, συμπεριφορά που εκδηλώνεται με διαρκείς μικρο-μετακινήσεις από κατάστημα σε κατάστημα (τα «καψόνια», δηλαδή, που αποτελούν σύνηθες φαινόμενο σε μεγάλες αλυσίδες προκειμένου να εξωθηθεί ο εργαζόμενος σε παραίτηση).
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρμόδιος για το προσωπικό της Alpha Bank σήμερα είναι ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος κ. Σπύρος Φιλάρετος και, δεδομένης της φημολογούμενης αναβάθμισής του σε Διευθύνοντα Σύμβουλο της τράπεζας θα ήταν απαραίτητο να εξετάσει και να απαντήσει για όλες αυτές τις συμπεριφορές που, πέρα από το γεγονός ότι είναι παράνομες, υποβαθμίζουν το κύρος της εν λόγω τράπεζας.
Δεν είναι εξαίρεση η Alpha Bank
Τα παραπάνω, φυσικά, ισχύουν για τα περισσότερα τραπεζικά ιδρύματα τα οποία, όπως φαίνεται από τους διαρκείς ελέγχους του Σ.ΕΠ.Ε., αποτελέσματα των οποίων έχουμε δημοσιεύσει κατά καιρούς και στο Left.gr, διεκδικούν τα πρωτεία στην εργοδοτική αυθαιρεσία.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, μόνο κατά το τελευταίο διάστημα του 2017, σε 57 ελέγχους που διενεργήθηκαν σε υποκαταστήματα τραπεζών, βρέθηκαν 8 περιπτώσεις υποδηλωμένης εργασίας που αφορούσαν 29 εργαζόμενους.
Όπως ανακοινώθηκε τότε, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 365.050 ευρώ, ενώ εκείνη την περίοδο πραγματοποιήθηκε και ο έλεγχος στο προαναφερθέν υποκατάστημα της Alpha Bank στον Πολύγυρο, το οποίο θα αναγκαστεί να κλείσει για τρεις ημέρες.
Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούλιο του 2017, σε παράρτημα της Εθνικής Τράπεζας εντοπίστηκαν 14 παραβάσεις που αφορούσαν τα χρονικά όρια εργασίας και επιβλήθηκαν κυρώσεις ύψους 252.000 ευρώ, με βάση τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.
Επίσης, τον Μάρτιο του περασμένου έτους, το Σ.ΕΠ.Ε. επέβαλλε πρόστιμο στην Εθνική Τράπεζα έπειτα από προσφυγή 15 εργαζομένων, προερχόμενων από την Eθνοdata, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι δεν είχαν υπαχθεί στις διατάξεις της ισχύουσας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Τελικά, ο αγώνας των εργαζομένων δικαιώθηκε και εντάχθηκαν στον κανονισμό εξειδικευμένου προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας (διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Left.gr).
Παραβάσεις (περισσότερες από 100!) υποδηλωμένης εργασίας είχαν εντοπιστεί τον Μάιο του 2017 σε ελέγχους και στην Τράπεζα Πειραιώς και επιβλήθηκε πρόστιμο - μαμούθ, ύψους 1.635.000 ευρώ, το μεγαλύτερο στην... παραβατική ιστορία των τραπεζών.
Για να ξαναγυρίσουμε στην αρχή του δημοσιεύματος, όπως αποδεικνύεται από τα παραπάνω, το φαινόμενο της απλήρωτης υπερωρίας αποτελεί κανονικότητα σε μεγάλες επιχειρήσεις, κάτι που είχε τονίσει στα τέλη του προηγούμενου έτους και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, απαντώντας έμμεσα στη μελέτη που δημοσίευσε ο ΣΕΒ στις αρχές Νοεμβρίου του 2017, στην οποία διατυπωνόταν η άποψη ότι «η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα αποτελεί πρόβλημα που συνδέεται κυρίως με την αυτοαπασχόληση και τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις…».
Σε αντίθεση με τις διαπιστώσεις της μελέτης αυτής, ο ΣΕΒ και κυρίως οι τράπεζες ήταν σθεναρά αντίθετοι στην προαναγγελία των υπερωριών από τους εργοδότες, η οποία επίσης θεσπίστηκε με τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Εργασίας, καθώς εκείνοι είναι που έχουν μετατρέψει σε κανόνα κανόνα την απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση.
Εν προκειμένω οι τράπεζες, αν και δεν έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας παραβιάζουν συστηματικά την εργατική νομοθεσία μέσα από την υποδηλωμένη εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες αλλά και την κατάχρηση του θεσμού των εργολαβιών, όπως προαναφέραμε.
Το Σ.ΕΠ.Ε. αναμένεται να συνεχίσει τους ελέγχους στη βάση του σχεδιασμού και των καταγγελιών και καλεί τους εργαζόμενους που επιθυμούν να καταγγείλουν οποιαδήποτε παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας να απευθύνονται στο 15512.
left.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου