Έξι «τέρατα» με πράσινη γαρνιτούρα προβλέπει το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) για το Ελληνικό
της Χαράς Τζαναβάρα
Είναι το ιδιότυπο ισοζύγιο, μέσα από το οποίο μειώθηκε η δόμηση, από 3,6 σε 2,7 εκατ. τετραγωνικά και αυξήθηκαν οι ελεύθεροι χώροι, αλλά πολλαπλασιάστηκε το ύψος των κτιρίων που θα διαθέτουν έως και 67 ορόφους!
Η πρόταση για τα κτίρια-τοπόσημα, από τα οποία το ένα θα έχει συνολική επιφάνεια 350 χιλιάδων τετραγωνικών και χωροθετείται μέσα στο μητροπολιτικό πάρκο, προβάλλεται από τη μελέτη ως διεθνής πρόταση για τη «σύγχρονη εικονογραφία της πόλης» και συνοδεύεται από επιχειρήματα ότι η καθ’ ύψος δόμηση συμβάλλει στη δημιουργία ελεύθερων χώρων και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κτιρίων.
Η ίδια η μελέτη πάντως καταγράφει ότι σε όλο το λεκανοπέδιο έχουν κατασκευαστεί μόνον 11 κτίρια με ύψος που κυμαίνεται από 62 έως 103 μέτρα, σχεδόν το μισό από το προβλεπόμενο για το Ελληνικό.
Η κατασκευή του «Hilton», του πρώτου υψηλού στο λεκανοπέδιο, είχε γίνει τη δεκαετία του 1960 και είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των αρχιτεκτόνων, που έως σήμερα θεωρούν ότι δεν ταιριάζουν οι ουρανοξύστες στην κλίμακα της πρωτεύουσας.
Θα φιλοξενεί αθλητικές και μουσικές διοργανώσεις, ενώ προβάλλεται ως σημείο αναφοράς για ολόκληρο το πάρκο. Ο δεύτερος ουρανοξύστης χωροθετείται στην περιοχή της μαρίνας του Αγίου Κοσμά.
Ο σχεδιασμός του θα ανατεθεί έπειτα από διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και θα έχει χρήσεις κατοικίας. Είναι τα δύο υψηλά κτίρια που μνημονεύονται στον νόμο 4062/2012 για το Ελληνικό.
Τα υπόλοιπα τέσσερα κτίρια θα κατασκευαστούν στην είσοδο του πάρκου δίπλα στον εσωτερικό δρόμο περιπάτου και θα κυριαρχούν οι κατοικίες, ενώ αυτό που θα βρίσκεται κοντά στη λεωφόρο Βουλιαγμένης θα διαθέτει κυρίως εμπορικές χρήσεις. Στην ίδια θέση, που είναι κοντά στον σταθμό του μετρό, έχει χωροθετηθεί ξενοδοχείο.
Πεντάστερο ξενοδοχείο και καζίνο έχει προβλεφθεί στη νοτιοανατολική πλευρά που έχει χαρακτηριστεί ως δασική. Στην περίμετρο του πάρκου προβλέπεται να κατασκευαστούν και άλλα κτίρια, με ύψος που θα φθάνει τα 50 μέτρα και αντιστοιχεί σε 16όροφες οικοδομές.
Στην πρώτη πενταετία προβλέπεται η κατασκευή του 45% του πάρκου, που θα συνδυαστεί με την ανάδειξη των ξεχασμένων ολυμπιακών εγκαταστάσεων του κανόε-καγιάκ που καταλαμβάνουν 31 στρέμματα και θα αποτελέσουν το σημαντικότερο υδάτινο στοιχείο της επένδυσης.
Το σημαντικότερο έργο της πρώτης περιόδου αφορά τη μετατόπιση της λεωφόρου Ποσειδώνος σε μήκος 1.400 μέτρων, που θα απομακρυνθεί από την παραλιακή ζώνη και στο μεγαλύτερο μέρος της θα «βυθιστεί» για να εξασφαλίσει απευθείας σύνδεση με το πάρκο.
Θα συνδυαστεί με τη δημιουργία διακλάδωσης της γραμμής του τραμ, που θα διατρέχει την ανατολική πλευρά του παλιού αεροδρομίου και θα καταλήγει στον σταθμό του μετρό στην Αργυρούπολη. Θα αναδειχθούν τα ρέματα του αεροδρομίου και των Τραχώνων, που είχαν μπαζωθεί για τις ανάγκες των αεροπορικών υποδομών.
«Φαντάσματα» πολλοί αρχαιολογικοί χώροι
Παρωχημένες δείχνουν οι αναφορές για τις ζώνες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αφού δεν συνοδεύονται από το μνημόνιο που υπογράφηκε πρόσφατα ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και τον επενδυτικό όμιλο.
Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο ακρωτήριο του Αγίου Κοσμά, το μόνο που έχει οριοθετηθεί ως αρχαιολογικός χώρος.
Στα διατηρητέα περιλαμβάνονται τα τρία υπόστεγα της Ολυμπιακής, η «παγόδα» και ο ανατολικός αεροσταθμός, που αποτελεί το τελευταίο έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Ε. Σααρίνεν.
Στα άμεσα οφέλη της επένδυσης αναφέρονται το τίμημα αγοράς που ανέρχεται σε 915 εκατ. ευρώ. Θα καταβληθεί σε βάθος 10ετίας και η πρώτη δόση ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.
Το ύψος των επενδύσεων υπολογίζεται σε 4,6 δισ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται έργα υποδομής ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Παλαιότερη μελέτη του ΙΟΒΕ ανεβάζει τα οφέλη για το Δημόσιο σε 14 δισ. ευρώ και τη συμβολή της επένδυσης στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4%.
1.332 σελίδες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις
Περιορισμένες θα είναι οι επιπτώσεις της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό, παρ’ όλο που με βάση τις προβλέψεις σε μια δεκαπενταετία θα δημιουργηθεί στην ουσία μια νέα πόλη 16 έως και 25 χιλιάδων κατοίκων, χωρίς να συνυπολογίζονται οι εργαζόμενοι, οι επισκέπτες και οι τουρίστες.
Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), που αποτελείται από 1.332 σελίδες.
Βασικό επιχείρημα γι’ αυτό το συμπέρασμα είναι το μητροπολιτικό πάρκο, που αναμφισβήτητα θα έχει θετικές επιπτώσεις
Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), που αποτελείται από 1.332 σελίδες.
Βασικό επιχείρημα γι’ αυτό το συμπέρασμα είναι το μητροπολιτικό πάρκο, που αναμφισβήτητα θα έχει θετικές επιπτώσεις
Για τις υπόλοιπες δράσεις η μελέτη υποστηρίζει ότι δεν θα επιδεινώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, παρά μόνο στη φάση των κατασκευών.
Δεν υπάρχουν στοιχεία για την κυκλοφοριακή επιβάρυνση, ενώ καλλιεργούνται υψηλές προσδοκίες από τη λειτουργία του τραμ και την κατασκευή ποδηλατόδρομων.
Δεν έχουν εξεταστεί οι επιπτώσεις από την κατασκευή νέων κατοικιών και εμπορικών κέντρων στους γύρω δήμους, για τους οποίους σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στασιμότητα πληθυσμού.
Στις οχλήσεις σημειώνονται μόνο ο θόρυβος και η «εισβολή» φωτός από την παρουσία των νέων υποδομών, που προτείνεται να αντιμετωπιστούν με δόμηση η οποία θα υιοθετεί τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.
Για την κάλυψη των αναγκών του πάρκου σε νερό έχει προβλεφθεί η αξιοποίηση των νερών της βροχής, ενώ για την ύδρευση σημειώνεται ότι θα δημιουργηθεί τοπικό δίκτυο που θα τροφοδοτείται από την ΕΥΔΑΠ.
Η διαχείριση των απορριμμάτων θα γίνεται σε εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν μέσα στον χώρο του Ελληνικού, χωρίς να μνημονεύεται ο τόπος υποδοχής των υπολειμμάτων...
Το δάσος που... απειλεί την επένδυση
Ως μείζον θέμα, που θέτει υπό αμφισβήτηση ολόκληρη την επένδυση του Ελληνικού (!), προβάλλεται το ότι έκταση 37 στρεμμάτων του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων χαρακτηρίστηκε δασική με απόφαση του Δασαρχείου Πειραιά.
Ο χαρακτηρισμός αφορά περίπου το 2% της έκτασης του ακινήτου των 6.200 στρεμμάτων. Στο υλικό που δόθηκε σε διαβούλευση περιλαμβάνεται ένα ειδικό υπόμνημα, που συνυπογράφεται από το ΤΑΙΠΕΔ, την «Ελληνικόν Α.Ε.» και τον μελετητή, στο οποίο καταγράφεται το ιστορικό της επίμαχης έκτασης.
Αναφέρεται ότι ο χαρακτηρισμός της έκτασης από το Δασαρχείο επισημοποιήθηκε στις 11 Μαΐου 2017, ενώ σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης είχε υποβληθεί από τον επενδυτικό όμιλο και εγκριθεί την 1η Φεβρουαρίου 2017.
Από το υπόμνημα προκύπτει ότι δεν έχει εκδοθεί απόφαση για την ένσταση που έχει υποβληθεί για τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης, αλλά έχει ενδιαφέρον η αναφορά ότι σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή και υπάρξουν μεταβολές, «είναι εξαιρετικά πιθανόν να έχουν επιπτώσεις στη συνολική δυνατότητα υλοποίησης του προγράμματος ανάπτυξης»!
Η επίμαχη απόφαση του Δασαρχείου αφορά έκταση 36,918 στρεμμάτων που χαρακτηρίζεται δασική με βάση τη νομοθεσία και σημειώνει ότι «μαζί με τη συνυπάρχουσα χλωρίδα και πανίδα» δημιουργεί μια «ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές)».
efsyn.gr
Διαβάστε:
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου