Πάνος Σκουρλέτης: Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για να βρούμε λύση τα επόμενα εικοσιτετράωρα (ηχητικό)

Η κυβέρνηση αναζητεί λύση νομικά ορθή για το θέμα των συμβασιούχων καθαριότητας στους δήμους και θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για να την βρει ενώ την ίδια στιγμή προκρίνει ως προσωρινό αντιστάθμισμα τις δίμηνες συμβάσεις.

Μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «τα δίμηνα είναι μία λύση η οποία είναι άμεση, που υιοθετείται σε κάποιες έκτακτες καταστάσεις, όπως αυτή που δημιουργείται τώρα» ενώ διευκρινίζει ότι το αίτημα των εργαζομένων και της ΠΟΕ-ΟΤΑ για μονιμοποίηση αυτών των ανθρώπων, «είναι μίαν θέση η οποία κατ’ ουδένα τρόπο δεν μπορεί να εφαρμοστεί, διότι αντίκειται στο Σύνταγμα».
 
Όσο για το θέμα της πιθανής εισόδου ιδιωτών στην καθαριότητα των δήμων ο κ. Σκουρλέτης τονίζει πως κάποιων αιρετών από τον χώρο της ΝΔ «η στόχευση είναι να δοθούν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες σε ιδιωτικές εταιρίες, διότι έχουν αυτήν την αντίληψη, που θεωρώ όμως ότι θα είναι επιζήμια και για τις πόλεις και για τους πολίτες». 
 
Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων στην καθαριότητα των οποίων οι συμβάσεις έχουν παραταθεί και που αντιμετωπίζουν πρόβλημα της διακοπής της σύμβασής τους με βάση την εισήγηση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είναι 6.183.
 
Ο ίδιος διευκρίνισε, ότι «γράφονται και λέγονται πολλά που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», και πως «η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν αφορά άλλες κατηγορίες συμβασιούχων, αλλά αναφέρεται στους συγκεκριμένους συμβασιούχους, που μέσα από παρατάσεις -δύο τον αριθμό- που έχουν γίνει επί των ημερών της κυβέρνησής μας απασχολούνται στην καθαριότητα. Και αυτή την πρακτική της παράτασης έκρινε ως αντισυνταγματική το Ελεγκτικό Συνέδριο».
 
Παράλληλα, σημείωσε πως «εμείς δεν είχαμε πει γι΄ αυτούς τους συμβασιούχους ότι μετά τις 31/12/2017, θα γίνουν μόνιμοι». Άρα σκοπίμως συγχέεται από κάποιες πλευρές το ζήτημα των συμβασιούχων που απασχολούνται επί πάρα πολλά χρόνια σε άλλους τομείς, είτε είναι Πανεπιστήμια, είτε είναι νοσοκομεία, είτε άλλα προγράμματα της τοπικής αυτοδιοίκησης με τους συγκεκριμένους συμβασιούχους».
 
Όπως εξηγεί ο κ. Σκουρλέτης «εμείς αυτό το οποίο θέλαμε κι αυτό είχαμε κάνει με την νομοθετική ρύθμιση που είχε ψηφιστεί το 2016, ήταν να πάμε μέχρι τέλος του έτους και να προωθήσουμε κατόπιν την υπόθεση των μονίμων προσλήψεων», ενώ τώρα «η απάντησή μας είναι ότι θα πρέπει αυτές οι θέσεις, οι οποίες καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, να καλυφθούν από μόνιμο τακτικό προσωπικό στην καθαριότητα.

Αυτό το οποίο έχει δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή, δεν είναι η επιλογή της κυβέρνησης, είναι το αποτέλεσμα της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δηλαδή η βίαιη διακοπή της εργασίας των ανθρώπων, καθώς και τα προβλήματα που δημιουργούνται και για τη δημόσια υγεία, από τα σκουπίδια που σωρεύονται καθημερινά».
 
Για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως «εάν εφαρμοστεί όπως είναι η απόφαση, μετά την κρίση εκ μέρους των κλιμακίων, γιατί αυτή που ξέρουμε μέχρι τώρα είναι η εισήγηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου προς τα κλιμάκια που θα βγάλουν την τελική απόφαση, εάν επιβεβαιωθεί, σημαίνει ότι αυτοί δεν μπορούν να εργάζονται, πρέπει να σταματήσει η εργασία τους με βάση το σκεπτικό της απόφασης. Αυτό το οποίο εμείς έχουμε πει είναι ότι σε κάθε περίπτωση, θα διασφαλίσουμε τα δεδουλευμένα τους. Από εκεί και έπειτα, λύση η οποία να καλύπτει αυτό το κενό στην εργασία τους μέχρι τις 31/12/2017, νομικά για την ώρα δεν έχουμε βρει μία ρύθμιση που να ευσταθεί στα δικαστήρια, για να μην έχουμε μία επανάληψη της ίδιας κατάστασης. Θα εξαντλήσουμε τα επόμενα 24ωρα όλες τις δυνατότητες».
 
Ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί πως «δεν είναι με απόφαση της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση δύο φορές νομοθέτησε για την παράταση με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του έτους», υπογραμμίζοντας πως «η δικαστική εξουσία είναι μία διακριτή εξουσία, έχει τη δική της αυτονομία. Οι αποφάσεις της είναι δεσμευτικές. Άρα οποιαδήποτε λύση η οποία θα κατέληγε σε μία αντίστοιχη πάλι απόρριψη εκ μέρους των δικαστηρίων θα ήταν κάτι ατελέσφορο και δεν θα έλυνε κανενός το ζήτημα».
 
Ερωτηθείς για τις δίμηνες συμβάσεις, οι οποίες δρομολογούνται έως ότου καλυφθούν οι θέσεις του μόνιμου, τακτικού προσωπικού, και στις οποίες αντιδρούν οι εργαζόμενοι, σημείωσε πως «Τα δίμηνα είναι μία λύση η οποία είναι άμεση, που υιοθετείται σε κάποιες έκτακτες καταστάσεις, όπως αυτή που δημιουργείται τώρα. Αυτό που ζητούν η Ομοσπονδία των εργαζομένων και διάφορες συνδικαλιστικές παρατάξεις, δηλαδή την εδώ και τώρα μονιμοποίηση αυτών των ανθρώπων, είναι μίαν θέση η οποία κατ’ ουδένα τρόπο δεν μπορεί να εφαρμοστεί, διότι αντίκειται στο Σύνταγμα».
 
Σχετικά με τις μόνιμες προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην καθαριότητα, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως ήδη έχουν υπογραφεί 2.500 προσλήψεις και έχουν σταλεί προς το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το οποίο έχει και την τελική ευθύνη όλων των διορισμών. Ο εν λόγω αριθμός δεν είναι ο τελικός, καθώς όπως ανέφερε, οι δήμοι έχουν δικαίωμα με βάση τις ανάγκες τους να καταθέσουν τα αιτήματά τους. Εάν η διαγωνιστική διαδικασία, που θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ, ξεκινήσει τώρα, μπορεί να έχει ολοκληρωθεί, όπως εκτίμησε ο υπουργός, στις αρχές του επόμενου έτους.  Μιλώντας δε για το πρόβλημα που ενδέχεται να προκύψει σχετικά με το οικονομικό κόστος αυτών των προσλήψεων διευκρίνισε πως «επειδή ακριβώς αφορούν την καθαριότητα και καλύπτονται αυτές οι δαπάνες από αυτά που δίνει ο πολίτης, είναι ανταποδοτικές υπηρεσίες, δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό των δήμων, ούτε πολύ περισσότερο τον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους κι γι’ αυτό δεν ισχύει από τον Φεβρουάριο του 2016, ο κανόνες του 1 προς 4, που ισχύει φέτος για τις προσλήψεις και τις αποχωρήσεις στον δημόσιο τομέα».
 
Όσον αφορά τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας, ανέφερε πως «είναι φανερό ότι αυτός ο σχεδιασμός, για μόνιμες προσλήψεις εργαζομένων, αποσκοπεί ακριβώς στο να μην δοθούν αυτές οι υπηρεσίες σε ιδιωτικές εταιρίες, κάτι στο οποίο εμείς εναντιωνόμαστε, διότι θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία πρέπει να γίνεται με ευθύνη και με δυνάμεις των δήμων, και όχι από ιδιώτες, παρ’ ότι αυτή η δυνατότητα στο ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει». Επιτέθηκε δε σε δημάρχους που προέρχονται κυρίως από την ΝΔ και οι οποίοι σχεδιάζουν την χρησιμοποίηση ιδιωτών στην καθαριότητα λέγοντας πως «εγώ αντιλαμβάνομαι- με την έννοια ότι κατανοώ τη θέση τους, δεν την συμμερίζομαι-, όλες εκείνες τις φωνές, κυρίως κάποιων αιρετών που προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ, οι οποίοι θέλουν να επωφεληθούν από την σημερινή κατάσταση για να σπρώξουν τα πράγματα προς τις ιδιωτικές εταιρίες. Είναι αυτοί οι οποίοι μας κατήγγελλαν όταν δίναμε τις παρατάσεις των συγκεκριμένων εργαζομένων και τώρα υποκριτικά λένε ‘δώστε μία λύση’. Η στόχευσή τους είναι να δοθούν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες σε ιδιωτικές εταιρίες, διότι έχουν αυτήν την αντίληψη, που θεωρώ όμως ότι θα είναι επιζήμια και για τις πόλεις και για τους πολίτες».
 
Ερωτηθείς για το αν το υπουργείο θα συστήσει στους δήμους να προχωρήσουν σε νέες 8μηνες συμβάσεις απάντησε ότι «αυτό πρέπει να το κάνουν από την στιγμή που είναι συμβατό αυτό το πλαίσιο μέχρι να υπάρξουν διορισμοί μόνιμου προσωπικού. Το διάστημα αυτό δεν μπορεί να καλύπτεται μόνο με δίμηνα,  το πρόβλημα είναι ότι σε αυτό το νέο 8μηνο δεν επιτρέπεται να είναι οι ίδιοι απασχολούμενοι και φυσικά ένα ακόμη πρόβλημα που γεννιέται είναι η βίαιη διακοπή της εργασίας καθώς οι άνθρωποι αυτοί είχαν κάνει τον δικό τους προγραμματισμό να εργάζονται μέχρι το τέλος του 2017».
 
Επιπλέον ο υπουργός Εσωτερικών εκτίμησε ότι «αν μέσα στα επόμενα 24ωρα υπάρξει η νομική φόρμουλα να εξακολουθήσουν οι συμβασιούχοι να δουλεύουν έστω υιοθετώντας το σκεπτικό του Ελεγκτικού συνεδρίου και αναδιατυπώνοντας το κάτω από άλλες προϋποθέσεις μέχρι τέλος του έτους, θα το κάνουμε, άλλα αν δεν βεβαιωθούμε ότι αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα, δεν θέλουμε να πούμε κάτι». Και γι αυτό όπως είπε «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ουδέποτε υποσχεθήκαμε κάτι άλλο, όπως ψευδώς αναπαράγεται, πάντα θέταμε τα όρια των πραγματικών δυνατοτήτων στις κινήσεις μας, αν στα επόμενα 24ωρα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει μια βιώσιμη νομική ρύθμιση που μπορεί να δώσει δυνατότητα μιας παραπέρα εργασίας μέχρι τέλος του έτους, να είστε βέβαιοι ότι θα το επιχειρήσουμε, δεν μπορούμε όμως να πάμε σε κάποια ρύθμιση που θα καταπέσει».
 
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο οι κινητοποιήσεις των συμβασιούχων να συνεχιστούν ο ίδιος τόνισε ότι «βεβαίως η καθημερινότητα είναι πολύ δύσκολη και αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους τα δικαστήρια που δημιούργησαν αυτή την έκτακτη κατάσταση. «Υπάρχει κίνδυνος για την ίδια τη δημόσια υγεία αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, και το Ελεγκτικό συνέδριο πρέπει να ξανασκεφτεί κάποια πράγματα πηγαίνοντας προς την οριστική του απόφαση στο κλιμάκιο, διότι δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, δεν έχει διακοπεί η εργασία των ανθρώπων αυτών».
 
Ερωτηθείς, τέλος, αν «βλέπει μεθόδευση και χτύπημα στο μαλακό υπογάστριο της κυβέρνησης από τα δικαστήρια» ο Πάνος Σκουρλέτης απάντησε ότι «αυτή είναι μια μεγάλη κουβέντα που δεν μπορεί κανείς να την υιοθετήσει έτσι εύκολα αλλά και να την αποδείξει. Η δικαιοσύνη οφείλει να είναι ανεξάρτητη και την εκτίμηση αυτή δεν την υιοθετώ έτσι εύκολα».
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ενημέρωση από το Δ.Σ. του «Καλλίπολις» σχετικά με τις εξελίξεις για το ενοίκιο και τη μετακόμιση

Το εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Μαθημάτων & Σεμιναρίων του Χώρου Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις»

Ένας κύκλος κλείνει - Η πιο όμορφη θάλασσα είναι μπροστά μας: Έκκληση του Δ.Σ. του «Καλλίπολις»