Ελληνικό: Δεν υπάρχει άραγε εμπόδιο; Και το Σύνταγμα; Τι είναι; Μια λεπτομέρεια;
γράφει ο Ανδρέας Δάνος *
αφιερωμένο στον στρατηγό Μακρυγιάννη
Προσφάτως ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης
Φάμελλος, σε συνέντευξή του στα «Νέα», δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία
καθυστέρηση ή εμπόδιο»1
για την υλοποίηση της επένδυσης στο
Ελληνικό. Λίγες μέρες πριν, ο ίδιος είχε πει δημόσια ότι «αυτοί που
μιλάνε κατά του περιβάλλοντος πρέπει να προσέχουν γιατί αυτά που λένε είναι αντισυνταγματικά».Πώς συνδέεται όμως η μία δήλωση με την άλλη; Πρόκειται για δηλώσεις που αλληλοαναιρούνται, αφού υπάρχει εμπόδιο -και μάλιστα εμπόδιο νομικό και περιβαλλοντικό- για την υλοποίηση της επένδυσης. Το εμπόδιο αυτό είναι ότι το σύνταγμα, στο άρθρο 24, προστατεύει το περιβάλλον. Και στο σύνταγμα όλοι οφείλουμε σεβασμό.
Συγκεκριμένα: σύμφωνα με το άρθρο 24 αλλά και το άρθρο 5 (για (την προστασία της προσωπικότητας) καθώς και σύμφωνα με το νόμο 2971/01, τον Αστικό Κώδικα κ.λπ., η «αξιοποίηση» της παραλίας και των δασικών εκτάσεων από τη Lamda Development είναι παράνομη και αντισυνταγματική. Για να υλοποιηθεί δηλαδή αυτή η επένδυση πρέπει να παραμεριστεί το Σύνταγμα και οι νόμοι, όπερ άτοπον.
Όπως είναι γνωστό, το σύνταγμα αποτελεί προστασία των δικαιωμάτων του κάθε πολίτη απέναντι στις τυχόν αυθαιρεσίες της εξουσίας και είναι επομένως θεσμός που εγγυάται τη λαϊκή κυριαρχία, που όλοι επικαλούνται για να πείσουν τους πολίτες ότι ζουν σε δημοκρατικό καθεστώς. Αυτός, υποθέτω, είναι ο λόγος που το σύνταγμα αναθέτει, στο «ακροτελεύτιο» άρθρο του, την υπεράσπισή του στους πολίτες, επικαλούμενο μάλιστα τον πατριωτισμό τους, τον πατριωτισμό του καθενός μας ξεχωριστά και όλων από κοινού, φυσικά. Σε μια πρώτη προσπάθεια να ανταποκριθώ σ’ αυτό το καθήκον, υπέβαλα στις 9.8.16 μήνυση (που συνυπογράφουν άλλοι 18 πολίτες) κατά των υπευθύνων της Ελληνικό Α.Ε. για την απόπειρα περίφραξης της τελευταίας διόδου προς την παραλία του Αγίου Αλέξανδρου. Η αφαίρεση της σχετικής καγκελόπορτας αμέσως μετά τη μήνυση αποδεικνύει ότι οι «αρμόδιοι» εν γνώσει τους παρανομούν.
Καταλήγοντας, ζητάω από όλους τους πολίτες να τιμήσουν αυτό το πατριωτικό τους καθήκον, αναβαθμιζόμενοι σε ενεργούς πολίτες που υπερασπίζονται έμπρακτα τη λαϊκή κυριαρχία απέναντι στην απληστία των δανειστών και των εγχώριων τοποτηρητών τους.
Παρακάτω παραθέτω κείμενο που εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών το 2007, με πρόεδρο τον Δημ. Παξινό και με αφορμή την καθαίρεση της περίφραξης της παραλίας του Αγ. Κοσμά, από πολίτες, που συνοψίζει τη νομοθεσία για τις παραλίες ως εξής:
Ο αιγιαλός, η παραλία και τα παράκτια οικοσυστήματα αποτελούν δημόσια και κοινόχρηστα πράγματα ανήκοντα κατά κυριότητα και εξ αδιαιρέτου σε όλους μας και δεν πρέπει να παρεμποδίζεται η ακώλυτη και ελεύθερη απόλαυσή τους, που αποτελεί το βασικό και κύριο από τη φύση προορισμό τους.YΓ.: Ωστόσο, την Κυριακή 18.6.17, διάβασα στην «Αυγή» ένα ρεπορτάζ της Λούλης Σταυρογιάννη που μου έδωσε ελπίδες. Με τίτλο «Μια ψηφοφορία μας χωρίζει από ακτές χωρίς τσιμέντο» αναφέρεται στο έβδομο πρωτόκολλο της Σύμβασης της Βαρκελώνης (έχει υπογραφεί από το 1976, εποχή ΕΟΚ) για την προστασία της Μεσογείου. Το πρωτόκολλο αυτό, ήδη εκπρόθεσμα, θα γίνει επιτέλους νόμος του ελληνικού κράτους που θα δημιουργήσει μια παράκτια ζώνη προστασίας από δόμηση και «ανάπτυξη» πλάτους 100 μέτρων.
Φυσικά θα πανηγύριζα γι’ αυτήν την είδηση, αν δεν υπήρχαν οι... συνήθεις ύποπτοι: οι εξαιρέσεις. Πρόκειται για εύλογες, ίσως, εξαιρέσεις, που αφορούν τους ελάχιστους παραδοσιακούς παραθαλάσσιους οικισμούς στα ελληνικά πελάγη, υπάρχει όμως και μια ύποπτη διατύπωση που αναφέρεται αόριστα σε «κοινωνικοοικονομικές δραστηριότητες κοινοτήτων», που πολύ φοβάμαι μήπως «φωτογραφίζουν» «αναπτυξιακές» δραστηριότητες της Λάμδα και άλλων επίδοξων καταπατητών των παραλιών μας. Δεν είναι ωστόσο δυνατόν να μη μας διδάσκει τίποτα το παράδειγμα της καταστροφής των παραλιών της Ισπανίας λόγω «ανάπτυξης».
Ελπίζω, λοιπόν, οι φόβοι μου να είναι άδικοι, ελπίζω να κάνω λάθος!
1 http://www.tanea.gr/interview/article/5448966/eimaste-yper-ths-ependyshs-sto-ellhniko/ (30.5.17)
* αρχιτέκτονας και πολίτης του Ελληνικού
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου