Δοκιμαστική προβολή της ταινίας "Θεέ μου, τι σου κάναμε;" στον Χώρο Πολιτισμού & Αλληλεγγύης "Καλλίπολις", απόψε στις 9.00
Με τη γαλλική κωμωδία του Φιλίπ Ντε Σοβερόν "Θεέ μου, τι σου κάναμε; - Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?" ξεκινάει τις δοκιμαστικές προβολές η Ομάδα Κινηματογράφου του "Καλλίπολις", απόψε Πέμπτη 15 Ιουνίου στις 9.00μμ.
Οι δοκιμαστικές προβολές θα συνεχιστούν με δυο ακόμη ταινίες: Τις "Γέφυρες του Μάντισον την Πέμπτη 22 Ιουνίου και "Το τσεκούρι" του Κώστα Γαβρά την Πέμπτη 29 Ιουνίου και θα γίνονται στην αυλή του Χώρου
Πολιτισμού & Αλληλεγγύης (Καλλιπόλεως 33, Ελληνικό - Χάρτης).Οι δοκιμαστικές προβολές θα συνεχιστούν με δυο ακόμη ταινίες: Τις "Γέφυρες του Μάντισον την Πέμπτη 22 Ιουνίου και "Το τσεκούρι" του Κώστα Γαβρά την Πέμπτη 29 Ιουνίου και θα γίνονται στην αυλή του Χώρου
Σκηνοθεσία: Φιλίπ Ντε Σοβερόν
με τους: Κριστιάν Κλαβιέ, Σαντάλ Λομπί, Άρι Αμπιτάν, Μέντι Σαντούν, Ελοντί Φοντάν, Φρεντρίκ Μπελ
Λίγα λόγια για την ταινία από το myfilm.gr:
Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες! H Mαρί και ο Κλοντ Βερνέιγ είναι ένα παραδοσιακό ζευγάρι της μεσοαστικής Γαλλικής κοινωνίας, που έχουν τέσσερις υπέροχες κόρες. Οι τρεις από αυτές, η Ιζαμπέλ, η Οντίλ και η Σεγκολέν, έχουν παντρευτεί ξένους γαμπρούς.
Όταν η τέταρτη, η Λορ, τους ανακοινώνει ότι θα παντρευτεί τον Σάρλ, οι γονείς της είναι τρισευτυχισμένοι! Ένας γαλλικός παραδοσιακός γάμος επιτέλους! Η Λορ όμως έχει παραλείψει μία σημαντική λεπτομέρεια… ο Σάρλ είναι από την Αφρική.
Ξεκαρδιστικές σκηνές με τη Μαρί να έχει πέσει σε κατάθλιψη και τον Κλοντ να προσπαθεί να σαμποτάρει το γάμο.
Περισσότερα:
Τέσσερις κόρες… Τέσσερις γάμοι…
Ούτε ένας γαμπρός, Γάλλος και Καθολικός! Πώς να το γλιτώσουν το εγκεφαλικό οι δύστυχοι γονείς;
«Πώς είναι δυνατόν να κυβερνήσει κανείς ένα έθνος που έχει 246 διαφορετικά είδη τυριού!», αναρωτιόταν ένας από τους πλέον επιδραστικούς Ευρωπαίους ηγέτες των τελευταίων αιώνων, ο εθνικός ήρωας, οραματιστής και Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Σαρλ Ντε Γκολ.
Στη φιλόξενη και πολυπολιτισμική Γαλλία, μια από τις πιο ζωντανές και πολύχρωμες χώρες της Ευρώπης που γέννησε ορισμένους από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες, λογοτέχνες, ποιητές και πολιτικούς της παγκόσμιας πρωτοπορίας, ζει ο ξεχωριστός κος Κλοντ Βερνέιγ με τις τέσσερις κόρες και τη σύζυγό του. Μια οικογένεια, φαινομενικά αυστηρών, καθολικών αρχών και αστικών καταβολών (τουλάχιστον για τα μάτια της συντηρητικής-κλειστής κοινωνίας τους), αυτή του Κλοντ και της Μαρί, ανέθρεψε τέσσερις κορασίδες με την προοπτική να μεγαλώσουν ευτυχισμένες και να καταλήξουν σε έναν γάμο, ο οποίος θα εκπληρώνει το Καθολικό «Γαλλικό Όνειρο». Και, εντάξει, αν αυτό δε μπορεί να εφαρμοστεί και για τις τέσσερις κόρες, τουλάχιστον ας καταφέρει να το πετύχει η μία από αυτές, προκειμένου να δώσει στην οικογένεια Βερνέιγ το πολυπόθητο άλλοθι στη σημαντικότατη κατηγορία: «Τι θα πει η κοινωνία»!
Έλα όμως που η μοίρα θα τα φέρει έτσι, ώστε οι τρεις πρώτες, κατά τα άλλα υπέροχες, κόρες των Βερνέιγ να αγαπήσουν και να παντρευτούν έναν Εβραίο, έναν Ασιάτη και έναν Άραβα, αντίστοιχα! Μεγάλη καταστροφή και ανήκεστο πλήγμα για την οικογένεια, καθώς επίσης και έντονη ανησυχία σχετικά με το ποια θα είναι η κρίσιμη επιλογή για την αποκατάσταση της τέταρτης κόρης. Με υπογλώσσια χάπια και υπομονή στα όριά, ο Κλοντ και η Μαρί φλερτάρουν με το εγκεφαλικό, έχοντας τα αυτιά τους τεντωμένα για τη στιγμή της ανακοίνωσης του γάμου της τέταρτης και νεότερης κόρης τους, Λορ.
Όταν η Λορ ανακοινώσει στους γονείς της ότι σκοπεύει, σύντομα, να παντρευτεί με τον Καθολικό φίλο της Σαρλ, εκείνοι θα πετάξουν από τη χαρά τους, ωστόσο μια τεράστια έκπληξη θα τους περιμένει όταν θα κληθούν να γνωρίσουν από κοντά τον ίδιο αλλά και την θεότρελη οικογένειά του.
Η ταινία «Θεέ μου τι Σου Κάναμε;» αποτελεί την πιο επιτυχημένη ταινία της χρονιάς, στη Γαλλία, και κατάφερε, μέχρι σήμερα, να συγκεντρώσει περισσότερα από 8 εκατομμύρια εισιτήρια στις γαλλικές αίθουσες. Ωστόσο το πιο σημαντικό και σπουδαίο επίτευγμά της -εκείνο που την καθιστά ταινία φαινόμενο για το γαλλικό box office- είναι ότι έχει καταφέρει να αυξήσει, από εβδομάδα σε εβδομάδα, τον αριθμό των θεατών που σπεύδουν στα σινεμά για να παρακολουθήσουν την ταινία-έκπληξη.
Οι ανεπανάληπτες οικογενειακές καταστάσεις και οι ευαίσθητες κωμικές του ατάκες που ακροβατούν ανάμεσα στο politically incorrect και το εξωφρενικά ακομπλεξάριστα χιούμορ, όχι μόνο κατάφεραν να αφυπνίσουν τους Γάλλους θεατές και να τους ξαναβάλουν στις κινηματογραφικές αίθουσες αλλά τόλμησαν να επαναφέρουν την κουβέντα, γύρω από τη μοναδική κινηματογραφική κουλτούρα του πολυπολιτισμικού περιβάλλοντος της σύγχρονης Ευρώπης, σε μια εποχή που το πολιτικό κλίμα δείχνει ανησυχητικά τεταμένο και εύθραυστο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου