Casus Belli για το Ασκληπιείο η απόπειρα συρρίκνωσής του από τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

του Γιώργου Λαουτάρη


Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση μεταξύ Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και Ασκληπιείου Βούλας για την αλλαγή του Ρυμοτομικού Σχεδίου που προωθεί η δημοτική αρχή Κωνσταντέλλου και θα έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του Νοσοκομείου.

Εν αναμονή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου αναμένεται να κληθεί και να τοποθετηθεί ο Διοικητής του νοσοκομείου, Θεόδωρος Ρούπας, η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών ανέβηκε απότομα, μετά από τη γραπτή απάντηση του Δημάρχου των 3Β, Γρηγόρη Κωνσταντέλλου στον διοικητή του Νοσοκομείου.


Στην επιστολή του, ο Δήμαρχος, ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστηρίζει ότι η αφαίρεση 5,5 στρεμμάτων από το οικόπεδο του Νοσοκομείου με το σχέδιο μάλιστα που προτείνει ο Δήμος, είναι για το συμφέρον του, το οποίο προφανώς …αγνοεί ο ίδιος ο διοικητής!

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του:

“Προκειμένου να μην θιγεί η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, προχωράμε αρμοδίως στην παρούσα πρόταση τροποποίησης, με την οποία το νοσοκομείο δεν υφίσταται καμία απολύτως επιβάρυνση, δεδομένου ότι ούτε κτίρια κατεδαφίζονται, ούτε οι θέσεις στάθμευσης μειώνονται, αλλά μεταφέρονται εκτός της μάντρας του νοσοκομείου, αναπλάθεται δε η περιοχή προς όφελος των κατοίκων και του νοσοκομείου”.

Και παρακάτω προσθέτει:

“Με την παρούσα τροποποίηση επιχειρείται να θεραπευθούν προβλήματα που δημιουργεί στο Νοσοκομείο το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο”.

Η διοίκηση του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, ανακινώντας μια ιστορία που έμεινε για πάνω από 50 χρόνια ανενεργή, την εφαρμογή δηλαδή του Ρυμοτομικού Σχεδίου που ισχύει από το 1960 αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ, θέλει να πετύχει δύο στόχους:

Πρώτον, να εφαρμόσει τη “νομιμότητα” των ρυμοτομικών γραμμών που αντικειμενικά πλήττουν βάναυσα το Νοσοκομείο αφαιρώντας ζωτικούς χώρους.

Και δεύτερον, παράλληλα να κατασκευάσει μια διαφορετική είσοδο στη Βούλα (στο σημείο διασταύρωσης της παραλιακής λεωφόρου με τη λεωφόρο Βασιλέως Παύλου).

Εξ ου και προχωρά στην τροποποίηση του υφιστάμενου Ρυμοτομικού Σχεδίου και όχι στην εφαρμογή του, υποστηρίζοντας (χωρίς να ρωτήσει τον …ξενοδόχο) ότι ενεργεί για το καλό του Νοσοκομείου.


Το όλο δε σχέδιο για επικοινωνιακούς λόγους δεν έχει ονομαστεί “Αλλαγή του Ρυμοτομικού Σχεδίου Βούλας”, αλλά “Μελέτη για την Ανάπλαση της Εισόδου της Πόλης”.

Φυσικά, η πραγματικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η καθημερινότητα του Ασκληπιείου Βούλας είναι αρκετά ζοφερή και δύσκολη για να περάσει …απαρατήρητος ο επικοινωνιακός αντιπερισπασμός και οι νομικές ακροβασίες της δημοτικής αρχής.

Η αλήθεια των αριθμών για το Ασκληπιείο Νοσοκομείο της Βούλας είναι αμείλικτη:

Λόγω παλαιότητας ή στατικής ανεπάρκειας 6 κτήρια του Νοσοκομείου παραμένουν σήμερα κλειστά.


Πρόκειται για τα κτήρια: Ρακτιβάνειο (509 τμ), Ρίππειο (485 τμ), Αικατερίνης (1.964 τμ), Σταθάτειο (690 τμ), Κτήριο Ιματιοθήκης (791 τμ) και Λοβέρδειο (529 τμ). Τα κτήρια αυτά είχαν δυναμικότητα συνολικά 226 κλινών! Η διοίκηση του Νοσοκομείου υποστηρίζει βάσιμα ότι η πραγματικότητα αυτή συνιστά μια αντικειμενική χωροταξική συρρίκνωση.

Ο χώρος στάθμευσης που η δημοτική αρχή επιθυμεί να αφαιρέσει από το Νοσοκομείο ώστε να γίνει πλέον κοινόχρηστο (μήπως και να μισθωθεί σε κάποιον ιδιώτη για εκμετάλλευση;) σήμερα είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του Νοσοκομείου:

Ο εν λόγω χώρος εξυπηρετεί τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία του Ασκληπιείου, που δέχονται καθημερινά 350 ασθενείς και τους συνοδούς τους. Εξυπηρετεί επίσης το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών που κατά τις ημέρες της μερικής εφημερίας δέχεται 300 ασθενείς και κατά τις ημέρες γενικής εφημερίας δέχεται 500 ασθενείς, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων φτάνουν στο νοσοκομείο με δικό τους μέσο και όχι με ασθενοφόρο. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά και τους 1.000 εργαζόμενους του Νοσοκομείου που σταθμεύουν τα οχήματά τους εντός.

Πώς σκοπεύει αλήθεια να αντιμετωπίσει το ζήτημα της στάθμευσης η δημοτική αρχή στην ευρύτερη περιοχή, αν προχωρήσει το σχέδιό της και πλέον ο χώρος στάθμευσης καταλαμβάνεται από λουόμενους, θαμώνες της καντίνας και λοιπούς επισκέπτες;


Να σημειωθεί ότι ιδιοκτήτης του χώρου είναι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο οποίος ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως επί του θέματος.

Οι πληροφορίες πάντως είναι ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου σκοπεύει να προβάλει με κάθε πρόσφορο τρόπο τις αντιρρήσεις της στα σχέδια της διοίκησης Κωνσταντέλλου.


δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας

3vita.gr 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ενημέρωση από το Δ.Σ. του «Καλλίπολις» σχετικά με τις εξελίξεις για το ενοίκιο και τη μετακόμιση

Το εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Μαθημάτων & Σεμιναρίων του Χώρου Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις»

Ένας κύκλος κλείνει - Η πιο όμορφη θάλασσα είναι μπροστά μας: Έκκληση του Δ.Σ. του «Καλλίπολις»