Πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, πληρώσαμε έξοδα και τόκους και μας περίσσεψαν και 1,2 δισ. €

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Η ανακοίνωση του υπερ-πλεονάσματος από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat, δεν ήταν έκπληξη για κανέναν.

Για την ακρίβεια, είχε σχεδόν προεξοφληθεί κι ας έκαναν ότι δεν άκουγαν οι θεσμοί και πρωτίστως το ΔΝΤ, το οποίο, αν και αναθεώρησε προς τα πάνω, επιμένει στην πρόβλεψη για πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ το 2018, κάτι που σημαίνει ότι εντοπίζει δημοσιονομικό κενό 2 περίπου δισ. €. Να υπενθυμίσουμε βέβαια εδώ, ότι θέμα νέων μέτρων δεν τίθεται, όπως υπονοεί ευθέως η Αντιπολίτευση, αφού ο λεγόμενος «κόφτης» έχει ήδη νομοθετηθεί.

Άλλωστε, ουδείς πιστεύει ότι οι δυσμενείς προβλέψεις για τα επόμενα, κρίσιμα χρόνια δεν θα συνεχιστούν. Μάλιστα, έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους, είτε για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους είτε από την πλευρά της αγοράς, ώστε να μη χαλαρώσει η πίεση που ασκείται για συνέχιση της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και για περαιτέρω μείωση των δημοσιονομικών δαπανών.

Απλά, στην παραπάνω εξίσωση προστίθεται και ένα μέρος του Ευρωπαϊκού σκέλους των θεσμών, που δεν θέλει με τίποτε να λύσει το δημοσιονομικό χαλινάρι της Ελλάδος, μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018.
 
Απλά και μόνο για εσωτερικούς - πολιτικούς λόγους, επιθυμεί μια ελεγχόμενη έξοδο στις αγορές, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και κυρίως με τους στόχους που θα της έχουν τεθεί. Από κοντά και το ΔΝΤ, που κατά το Μαξίμου «κάνει πολιτικά παιχνίδια» και όχι λανθασμένες προβλέψεις κι αυτό είναι κάτι που το πιστεύουν πραγματικά οι συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες «καθαρό» πλεόνασμα

Εδώ όμως υπάρχει ένας δείκτης που μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να σημαίνει πολλά και που ελάχιστα έως καθόλου απασχόλησε τα Ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ. Εκτός από το τερατώδες, πρωτογενές πλεόνασμα, η Ελλάδα «έγραψε» ένα «καθαρό» πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ (περίπου 1,2 δις ευρώ), στο ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης.
 
Τι σημαίνει ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης; Απλά, είναι το αποτέλεσμα της εξίσωσης έσοδα - έξοδα μείον την ετήσια δαπάνη για την εξόφληση των τοκοχρεολυσίων χρέους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση και για το 2016, μιλάμε για περίπου 5 δισ. ευρώ!

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Η χώρα μας εδώ και πολλές δεκαετίες, δεν έχει καταγράψει τέτοιο «καθαρό» πλεόνασμα. Με απλά ελληνικά, το 2016, αν ήμασταν εκτός προγράμματος, θα καταφέρναμε να πληρώναμε μόνοι μας τόσο τις εσωτερικές όσο και τις εξωτερικές ανάγκες της χώρας και θα μας περίσσευαν και 1,2 δισ.

Είναι αυτό για πανηγύρια; Όχι βεβαίως, για το εξής απλό λόγο: Διότι αυτό το πλεόνασμα οφείλεται βασικά στη μείωση των δημοσιονομικών δαπανών και πολύ λιγότερο στην αύξηση των φόρων, όπως έχει κάνει σημαία της η αντιπολίτευση και η αγορά και δυστυχώς δεν οφείλεται στην παραγωγική ικανότητα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Αποδεικνύει όμως κάτι. Ότι η χώρα μπορεί να τα καταφέρει και μόνη της. Και ότι με μία απομείωση του χρέους της και μια χρηστή διαχείριση, χωρίς διαπλοκή, διαπλεκόμενους, μίζες, κουμπάρους, κρατικοδίαιτους καπιταλιστές, αναξιοκρατία και πολιτικά τζάκια, μπορεί από παρίας να εξελιχθεί σε παγκόσμιο θαύμα.

Τα γνωρίζει αυτά η Κυβέρνηση και κυρίως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας; Αντιλαμβάνεται ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η πρόθεση πολλών στο εξωτερικό, τώρα που «κυβερνούν» στην Ελλάδα, να μην αφήσουν ποτέ από τα χέρια τους το τιμόνι;

Τα γνωρίζει, είναι η απάντηση. Γι αυτό και θέτει ως βασικό στόχο την έξοδο στις αγορές και τη χρονική μείωση της απαίτησης για υψηλά, πρωτογενή πλεονάσματα, μετά το 2018. Γι' αυτό δηλώνει με κάθε ευκαιρία ότι, αν δεν υπάρξει απόφαση για το χρέος, δεν θα ισχύσουν και τα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ, το 2019 και το 2020.

documentonews.gr
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ενημέρωση από το Δ.Σ. του «Καλλίπολις» σχετικά με τις εξελίξεις για το ενοίκιο και τη μετακόμιση

Το εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Μαθημάτων & Σεμιναρίων του Χώρου Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις»

Ένας κύκλος κλείνει - Η πιο όμορφη θάλασσα είναι μπροστά μας: Έκκληση του Δ.Σ. του «Καλλίπολις»