Το θέμα των αστέγων στο Δημοτικό Συμβούλιο Π. Φαλήρου
Πληροφορίες
οι οποίες ακόμα δεν έχουν διασταυρωθεί πλήρως και μιλούν για επεισόδιο
βιαιοπραγίας αντιδημάρχου σε άστεγο σε κεντρικό δρόμο του Φαλήρου,
ήρθε να προστεθεί στις πρόσφατες συγκλονιστικές εικόνες που εμφάνιζαν άστεγο να κοιμάται στην παραλία μέσα στα χιόνια. Τα παραπάνω οδήγησαν τον Δημοτικό Σύμβουλο της ΡΑΚ, Γιάννη Μπίτσικα, να αναφερθεί -με αφορμή το περιστατικό- στο φαινόμενο που απασχολεί την τοπική κοινωνία, αλλά και τους καταστηματάρχες της πόλης.
Συγκεκριμένα ο κ. Μπίτσικας κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής 28/12 σημείωσε τα εξής:
Έφθασαν σε μας κάποιες πληροφορίες για δυσλειτουργίες και αρρυθμίες στην περίθαλψη των αστέγων, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου παγετού. Επειδή το πρόβλημα είναι σύνθετο, επιτρέψτε μου, για λίγα λεπτά, να επισημάνω κάποιες παραμέτρους.
Το φαινόμενο των αστέγων άρχισε να αναπτύσσεται σταδιακά στις Ευρωπαϊκές χώρες, ήδη από τη δεκαετία του 1980, ενώ στις χώρες της Βόρειας Αμερικής είναι παλιότερο. Δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή του αριθμού των αστέγων, αλλά εκτιμάται ότι στη χώρα μας ο αριθμός τους ξεπερνά τις 20.000 (κάποιοι μιλούν για 40.000), οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται στην Αττική (περισσότεροι από 60%). Στην Ευρώπη εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 400.000 άστεγοι, ενώ η αντίστοιχη εκτίμηση για τις ΗΠΑ είναι 600.000.
Το 2010 παρατηρήθηκε στην Ελλάδα μεγάλη αύξηση του αριθμού, αλλά και αλλαγή στα χαρακτηριστικά του πληθυσμού των αστέγων με την εμφάνιση των «νεο-αστέγων», δηλαδή ανθρώπων παραγωγικών και με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, οι οποίοι είχαν εργασία και κατοικία, αλλά τα έχασαν λόγω της οικονομικής κρίσης. Στην κατηγορία αυτή, εκτός από τους Έλληνες, περιλαμβάνονται και οικονομικοί μετανάστες από Βαλκανικές κυρίως χώρες. Η εκτίμηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι, ευτυχώς, ο αριθμός των αστέγων δεν αυξάνεται πλέον και ότι στους δρόμους έχουν μείνει πλέον οι παραδοσιακοί άστεγοι.
Η σύγχρονη θεώρηση του προβλήματος, τείνει να εντάξει και άλλους αδύναμους στην κατηγορία των αστέγων και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) προτείνει την παρακάτω κατηγοριοποίηση:
- Άστεγοι στο δρόμο (roofless), χωρίς πρόσβαση σε οποιοδήποτε κατάλυμμα.
- Άνθρωποι που στερούνται κατοικίας και διαμένουν προσωρινά σε ξενώνες (homeless), όπου υπάγονται ακόμη γυναίκες που κακοποιήθηκαν, μετανάστες, αποφυλακιζόμενοι κλπ.
- Άνθρωποι που διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης (insecure housing),όπως όσοι ζουν σε παράνομα κατειλημμένα κτήρια, ή υπό την απειλή έξωσης.
- Άνθρωποι που ζουν σε ανεπαρκή και ακατάλληλα κτήρια (inadequate housing), όπως όσοι ζουν χωρίς ρεύμα ή σε χώρους ακατάλληλους για κατοικία.
- Αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των αστεγων, όπως σίτιση, στέγη, ένδυση, περίθαλψη κλπ.
- Αποκατάσταση και επανένταξη των αστέγων.
- Πρόληψη των συνθηκών που οδηγούν κάποιον να μείνει άστεγος, σε συνδυασμό με εντοπισμό (screening-διαλογή) των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο.
Από πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) προέκυψαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Το 77% είναι άνδρες και το 91% είναι 25-65 ετών. Σχεδόν το 60% είναι εξαρτημένοι σε ουσίες (ναρκωτικά ή αλκοόλ) και το 54% δηλώνει ότι δεν επιθυμεί στέγαση, ενώ το 35% δηλώνει ότι δεν επιθυμεί σίτιση.
Από πρόσφατη μελέτη του ΕΚΠΑ προέκυψε ότι 56,7% των αστέγων παρουσιάζει ψυχική διαταραχή, ενώ η χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά ποσοστά.
Το συμπέρασμα λοιπόν που προκύπτει αβίαστα από τα παραπάνω είναι ότι η αντιμετώπιση των αστέγων επιβάλλεται να γίνεται από ομάδα ειδικών επιστημόνων. Η ομάδα πρέπει να δρα οργανωμένα, με αγάπη και επαγγελματισμό, χωρίς αυτοσχεδιασμό ή ερασιτεχνισμό. Το ΚΥΑΔΑ οργάνωσε ειδικές ομάδες για την παροχή βοήθειας στο δρόμο, που δρούν κυρίως σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως σε ακραίες καιρικές συνθήκες . Οι ομάδες αυτές είναι οργανωμένες κατά τα διεθνή πρότυπα και απαρτίζονται από ειδικευμένο προσωπικό, όπως γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και νοσηλευτές. Η προσέγγιση του άστεγου από κάποιον μη ειδικό, με σκοπό να τον μεταφέρει σε κλειστό χώρο εν όψει παγετού, είτε με τη βία, είτε με καλοσύνη και αγάπη, πιθανότατα θα αποτύχει. Η ειδική ψυχοσύνθεση των αστέγων, που περιγράφτηκε ήδη σύντομα αλλά παραστατικά, επιβάλλει ειδική προσέγγιση για να πεισθούν να δεχθούν τη βοήθεια που τους προσφέρεται. Είναι νομίζω περιττό να τονίσω ότι στο έργο αυτό δυσκολεύονται ακόμη και οι ειδικοί επιστήμονες που προστρέχουν.
Πρέπει λοιπόν να δημιουργηθούν άμεσα στο Δήμο μας τέτοιες ομάδες από ειδικευμένο προσωπικό, για να αναλάβουν την προσέγγιση και την περίθαλψη των αστέγων. Ο Δήμος μας επιβάλλεται να το κάνει διότι είναι πολυπληθής, και έχει τη οικονομική δυνατότητα να το πραγματοποιήσει. Είναι θέμα πολιτικών επιλογών και οι δικαιολογίες περιττεύουν.
Δεν θέλω να μακρηγορώ, αλλά δεν μπορώ να παραλείψω να αναφερθώ στον τελευταίο και πιο σύγχρονο στόχο, που διεθνώς θέτουν όσοι ασχολούνται με το ζήτημα των αστέγων. Την πρόληψη δηλαδή των συνθηκών που οδηγούν κάποιον να γίνει άστεγος, σε συνδυασμό με τον εντοπισμό εκείνων που βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο να χάσουν τη στέγη τους. Το αντικείμενο αυτό δεν μπορεί παρά να είναι κατ΄εξοχήν αρμοδιότητα και ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό για τη Δημοτική Αρχή.
Μαυρομάτης: Η τοπική αγορά αντιμετωπίζει προβλήματα
Από τη μεριά του ο έτερος Δημοτικός Σύμβουλος της ΡΑΚ, κ. Μαυρομάτος, ο οποίος διατηρεί καταστήματα στο Π. Φάληρο εδώ και δεκαετίες, αναφέρθηκε στα προβλήματα της τοπικής αγοράς τονίζοντας πως: Η αγορά της Αγ. Αλεξάνδρου αντιμετωπίζει προβλήματα με τη συμπεριφορά των αστέγων. Πρώτα απ’ όλα είναι άσχημη η εικόνα της αγοράς. Δεύτερον, έχουν γίνει επιθετικοί προς τους καταστηματάρχες, αλλά και τους διερχόμενους πολίτες. Ζητάμε λοιπόν από το Δήμο να βρούμε μια λύση, γιατί καθαρίζουμε μπροστά από τα καταστήματά μας τις φυσικές τους ανάγκες και επιτίθενται με σπασμένα μπουκάλια ζητώντας χρήματα.
rak-pfalirou.gr
Διαβάστε:
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου