«Η λέξη - κλειδί είναι οι συνέργειες»: Παρέμβαση της Ρένας Δούρου στη Βουλή για το προσφυγικό ζήτημα

Παρέμβαση πραγματοποίησε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή, με αφορμή την επίσκεψη των Υπο-Επιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στη χώρα μας, και αντικείμενο τις διαστάσεις του μεταναστευτικού ζητήματος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Περιφερειάρχης, αφού τόνισε ότι το μεταναστευτικό / προσφυγικό φαινόμενο αποτελεί ίσως το καθοριστικό φαινόμενο του 21ου αιώνα, σημείωσε ότι «βρισκόμαστε μπροστά όχι σε ένα συγκυριακό αλλά συστημικό ζήτημα υποδοχής και ενσωμάτωσης των προσφύγων / μεταναστών.


Ένα ζήτημα που, αφενός μπορεί να θέσει σε δοκιμασία την κοινωνική συνοχή των κοινωνιών υποδοχής αλλά κυρίως των κοινωνιών ενσωμάτωσης και αφετέρου ένα ζήτημα που καταδεικνύει την κρίση πολιτικής της ΕΕ».

Παράλληλα, συνέχισε η ίδια, πρόκειται για ένα «ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ασφάλειας, τόσο των προσφύγων / μεταναστών όσο των κοινωνιών υποδοχής και ενσωμάτωσης».

Στη συνέχεια η Περιφερειάρχης, αφού παρουσίασε σύντομα τις ενέργειες της Περιφέρειας για το προσφυγικό, παρατήρησε ότι η Περιφέρεια Αττικής ανήκει στην κατηγορία των Περιφερειών υποδοχής, όπου οι πρόσφυγες / μετανάστες «δεν επιθυμούν να εγκατασταθούν μόνιμα».

«Η περίπτωση της Αττικής δείχνει την ευρύτερη ανάγκη για :
1) σαφές νομοθετικό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, έτσι ώστε οι τοπικές και περιφερειακές αρχές να ανταποκριθούν στις ανάγκες, 
2) νέα οικονομικά εργαλεία στη βάση της αρχής της αμοιβαιοποίησης της ευθύνης, στα οποία οι Περιφέρειες θα έχουν πρόσβαση καθώς και διασφάλιση πρόσβασης στα ήδη υπάρχοντα και στα Ταμεία όπως το Asylum, Migration and Integration Fund (AMIF), το Fund for European Aid to the Most Deprived (FEAD)»,
τόνισε η Περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η λέξη - κλειδί είναι οι «νέες συνέργειες για την κάλυψη των αναγκών».

Βασικά σημεία της ομιλίας της Περιφερειάρχη:

Η σημερινή κατάσταση έχει φέρει στην επιφάνεια τις αστοχίες και τις ανεπάρκειες της μέχρι σήμερα πολιτικής της ΕΕ, την αποτυχία του Κανονισμού του Δουβλίνου. Έχει καταδείξει επίσης ότι η αντιμετώπιση δεν υλοποιείται με την απειλή κλεισίματος περασμάτων (όπως στην περίπτωση του Brenner Pass στη Βόρεια Ιταλία), το κλείσιμο συνόρων ή ύψωση φρακτών.

Η κατάσταση καταδεικνύει την ανάγκη για ένα πραγματικά ενιαίο σύστημα ασύλου και μια πραγματική ευρωπαϊκή προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική. Μια πρόκληση στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε συλλογικά, ο καθένας από τη θέση ευθύνης του, με το βάρος που του αναλογεί.

Στόχος συνεργασίες που οφείλουν, προκειμένου να είναι αποτελεσματικές, να λάβουν υπόψη της όλες τις βαθμίδες της διακυβέρνησης και κυρίως την ΤΑ, η οποία είναι εκείνη που διαχειρίζεται, από την πρώτη γραμμή, τα ζητήματα που θέτει επιτακτικά το προσφυγικό / μεταναστευτικό φαινόμενο.

Η ΤΑ μπορεί και οφείλει να καταστεί μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος. Προς τούτο απαιτούνται πόροι και κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ενημέρωση από το Δ.Σ. του «Καλλίπολις» σχετικά με τις εξελίξεις για το ενοίκιο και τη μετακόμιση

Το εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Μαθημάτων & Σεμιναρίων του Χώρου Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις»

Ένας κύκλος κλείνει - Η πιο όμορφη θάλασσα είναι μπροστά μας: Έκκληση του Δ.Σ. του «Καλλίπολις»