Ο Ν. Φίλης στην Καλλιθέα απαντά για τις αλλαγές στη Δημόσια Παιδεία και τις προσλήψεις (video)

της Κατερίνας Μπρέγιαννη

Οι δύο όψεις μιας εκδήλωσης για την Παιδεία.

Από τη μια, η εικόνα που έδειξαν τα κανάλια και την οποία παρακολουθήσαμε όλοι στους δέκτες μας, και από την άλλη, η επί 2,5 ώρες ουσιαστική συζήτηση, που έγινε χθες στην ανοιχτή συζήτηση για τη Δημόσια Παιδεία στην Καλλιθέα και αποσιωπήθηκε πλήρως, με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη.

Δυστυχώς δημοσιότητα δόθηκε μόνο στην πλευρά των ελάχιστων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το χώρο της εκδήλωσης. Αντίθετα καθόλου δεν απασχόλησαν τα ΜΜΕ οι απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός στα φλέγοντα ζητήματα της Παιδείας.

Ούτε κρίθηκε άξιος δημοσιότητας ο ζωντανός δημοκρατικός διάλογος που αναπτύχθηκε με τους εκπαιδευτικούς και η μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης με τη ευρεία συμμετοχή του κόσμου.

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στα θέματα της εκπαίδευσης και στις αλλαγές που επιδιώκει η κυβέρνηση στο χώρο της Παιδείας.

Ανακοίνωσε την πρόθεση που υπάρχει για λιγότερες εξετάσεις και περισσότερο διδακτικό χρόνο με έμφαση στον ωφέλιμο χρόνο διδασκαλίας ενώ ο κ. Φίλης σημείωσε ότι «δεν μπορεί το σχολείο να λειτουργεί ως εξεταστικό κέντρο».

Μίλησε για τα αρχαία Ελληνικά, τις ξένες γλώσσες, τα θρησκευτικά, τις παρελάσεις, τους αναπληρωτές, την ειδική αγωγή, τα βιβλία και πολλά άλλα ζητήματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα.

Ο κ. Φίλης ρώτησε τους ίδιους τους παρευρισκομένους «αν πιστεύει κανείς ότι είναι παιδαγωγικά σωστό, το παιδί στην Α' γυμνασίου να έχει 3 ώρες Αρχαία Ελληνικά και 2 ώρες Νέα Ελληνικά», και πρόσθεσε ότι «πρέπει να το ξανασκεφτούμε».


Ειδικά για τους αναπληρωτές δήλωσε ότι και φέτος θα ακολουθηθεί το περσινό σύστημα με τη διαφορά ότι τις ενστάσεις αν υπάρξουν, θα τις εξετάσει το ΑΣΕΠ. «Το ΣτΕ έχει αποφανθεί ότι δεν μπορούν να γίνονται διορισμοί μόνιμου προσωπικού από ξεχωριστούς πίνακες».

Το νέο σύστημα θα πρέπει να λαμβάνει υπ' όψη και τη νέα πραγματικότητα της νομολογίας του ΣτΕ, εξήγησε ο υπουργός Παιδείας και συνέχισε ότι μετά από διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος των νέων παιδιών, να δοκιμάζουν να βρουν μια δουλειά στο Δημόσιο. Στόχος του υπουργείου, όπως υποστήριξε είναι, «να βρούμε ένα σύστημα που θα ικανοποιεί όλες αυτές τις ανάγκες».


η Αυγή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ενημέρωση από το Δ.Σ. του «Καλλίπολις» σχετικά με τις εξελίξεις για το ενοίκιο και τη μετακόμιση

Το εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Μαθημάτων & Σεμιναρίων του Χώρου Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις»

Ένας κύκλος κλείνει - Η πιο όμορφη θάλασσα είναι μπροστά μας: Έκκληση του Δ.Σ. του «Καλλίπολις»