Κόλαφος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κατά Δήμου για τη Λίμνη Βουλιαγμένης
του Γιώργου Λαουτάρη
Οι ελεγκτές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν εμπεριστατωμένης καταγγελίας της Κίνησης Πολιτών Βουλιαγμένης και του Χρήστου Διονυσόπουλου (ολόκληρη εδώ), καλούν με επείγον έγγραφό τους (18 Φεβρουαρίου 2016 - ολόκληρο εδώ) τον Δήμο “να ανακαλέσει αρμοδίως την υπ’ αρ. 3063698/1.10.2015 δήλωση υπαγωγής στις διατάξεις του Ν.4178/2013” που αφορά την τακτοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων εντός της Λίμνης Βουλιαγμένης.
Η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης υπέγραψε την “τακτοποίηση”, δηλαδή την νομιμοποίηση και …μονιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων στο μοναδικό φυσικό μνημείο της Λίμνης Βουλιαγμένης, παρόλο που όπως προκύπτει από ανάλυση όλης της νομοθεσίας που προστατεύει τη Λίμνη, “οι εν λόγω αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις εμπίπτουν στην περίπτωση (ια) του άρθρου 2 “Απαγόρευση υπαγωγής” του Ν.4178/2013”.
Είναι λυπηρό και ταυτόχρονα εξοργιστικό το γεγονός ότι την επισήμανση για την απαγόρευση τακτοποίησης αυθαιρέτων εντός της Λίμνης δεν την έκανε ο ίδιος ο Δήμος, δηλαδή η αρχή που θα έπρεπε να προστατεύει σαν άλλος Κέρβερος το μοναδικό αυτό γεωλογικό φαινόμενο που έχει κηρυχθεί με Προεδρικό Διάταγμα του 2003 “διατηρητέο μνημείο της φύσης”. Την έκανε το υπουργείο Περιβάλλοντος, μια αρχή που κινητοποιήθηκε χάρη στις καταγγελίες ενός δημότη, αφού είχε προηγηθεί η τακτοποίηση που φέρει φαρδιά πλατιά τις αρμόδιες υπογραφές.
Δυστυχώς, η στάση αυτή του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης δεν είναι νέα. Αντιθέτως, έρχεται να προστεθεί σε μια απαράδεκτη ηθικά και νομικά σειρά ενεργειών από το 1992 και εξής, που ευνοούν μια αχαλίνωτη επιχειρηματική δραστηριότητα εντός της Λίμνης που δεν σέβεται τίποτα.
Αρκεί να αναφερθεί μόνο ότι το σύνολο των αυθαίρετων κτισμάτων που ανέρχεται σήμερα σε έκταση περίπου 865 τετραγωνικών μέτρων θα έπρεπε να είχε κατεδαφιστεί, σύμφωνα με το ΦΕΚ 51Δ/2003, μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2005, δηλαδή 11 χρόνια πριν!
Ενώ η πρώτη πολεοδομική απόφαση που χαρακτήριζε αυθαίρετα και κατεδαφιστέα 10 κτίσματα εντός της Λίμνης εκδόθηκε το μακρινό 1989… Παράλληλα, η πρώτη υπουργική απόφαση που προστατεύει τη Λίμνη εκδόθηκε ακόμη παλαιότερα, τον Μάρτιο του 1981, και σύμφωνα με αυτήν “ο φυσικός σχηματισμός της λίμνης είναι ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο το οποίο πρέπει να μείνει άθικτο από σύγχρονες επεμβάσεις”.
Κάποιοι όμως είχαν αντίθετη άποψη και την επέβαλαν.
Να σημειωθεί ότι πριν εκδοθεί ο καταπέλτης των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ήδη από τον Ιανουάριο του 2016, ο Χρήστος Διονυσόπουλος είχε με αίτησή του στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου ζητήσει να ενημερώσει το σώμα για το νομικό καθεστώς προστασίας της Λίμνης. Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, τότε αρνήθηκε ευγενικά…
Μήπως λοιπόν έχει άδικο ο Χρήστος Διονυσόπουλος που επισημαίνει στο Δελτίο Τύπου της Κίνησης Πολιτών Βουλιαγμένης (αναλυτικά στη δίπλα σελίδα) ότι “η αυθαιρεσία, η παρανομία και η ασύστολη ασυδοσία στη Λίμνη δεν έπαψε ποτέ να κυριαρχεί με τη στήριξη, τη συνέργεια ή την εθελοτυφλία των τοπικών αρχόντων και υπαλλήλων της τοπικής πολεοδομίας”;
Τα συμπεράσματα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος
Το έκτασης 7 σελίδων έγγραφο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, το οποίο κοινοποιείται μεταξύ άλλων στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης αλλά και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ταρακουνά τα λιμνάζοντα νερά που κάλυπταν μέχρι σήμερα την τήρηση της νομιμότητας στην περιοχή.
Ορισμένα σημαντικά σημεία του είναι τα εξής:
“Σύμφωνα με την ανωτέρω γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας (σ.σ. πρόκειται για το ΠΕ 369/1995 του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ) ο χαρακτήρας της Λίμνης Βουλιαγμένης ως προστατευόμενο μέρος της ελληνικής φυσικής κληρονομιάς, κατισχύει των όποιων πολεοδομικών διατάξεων ίσχυαν στην περιοχή και δη των διατάξεων του από 5.12.1979 ΠΔ (707 Δ’) και του από 8.3.1985 ΠΔ (90 Δ’)”.
“Τα αυθαίρετα κτίσματα που έχουν ενταχθεί στην με α/α 3063698/1.10.2015 Δήλωση Υπαγωγής φιλοξενούν χρήσεις οι οποίες επιτρέπονται μόνο εάν λειτουργεί το υδροθεραπευτήριο. Στην περίπτωση αυτή, όπως προαναφέρθηκε το υδροθεραπευτήριο δεν λειτουργεί, συνεπώς δεν δύνανται να υφίστανται οι συνοδές χρήσεις π.χ. κυλικείο κ.λπ.”.
“Η συνολική επιφάνεια των ανωτέρω αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων και χρήσεων σύμφωνα με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και τα ευρήματα των Επιθεωρητών ανέρχεται σε περίπου 865 τ.μ. (κτίσματα και ημιυπαίθριοι), επιπλέον 35 περίπου διαγραμμισμένων θέσεων στάθμευσης έμπροσθεν του υδροθεραπευτηρίου και περίπου 25 θέσεων επί χώματος, όπισθεν των κτιρίω, καθ’ υπέρβαση των επιτρεπομένων (υπό προϋποθέσεις) 150 τ.μ. κτιρίου και 15 θέσεων στάθμευσης”.
“Η τυχόν διατήρηση των παραπάνω αυθαίρετων κτισμάτων και χρήσεων κατά παράβαση του Π. Διατάγματος προστασίας και καθ’ υπέρβαση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, απειλεί άμεσα την αειφορία του περιβαλλοντικού πόρου καθώς θίγεται η φέρουσα ικανότητα της Λίμνης της Βουλιαγμένης, όπως αυτή έχει προταθεί με την ΕΠΜ και έχει εγκριθεί”.
Ο Κωνσταντέλλος καταγγέλλει το …μπούλινγκ κατά υπαλλήλων
Στάση αναμονής τηρεί η δημοτική αρχή, μετά το έγγραφο των Επιθεωρητών αλλά και τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας από την Κίνηση Πολιτών Βουλιαγμένης.
Με δήλωσή του για το θέμα στον “Παλμό Γλυφάδας”, ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δηλώνει πως “θα συμμορφωθούμε σε όποια απόφαση εκδώσουν τα αρμόδια όργανα” και βέβαια επισημαίνει πως “σε περίπτωση που ζητηθεί η ανάκληση των υπαγωγών για κάποιες εγκαταστάσεις εντός του χώρου της Λίμνης, αυτομάτως, για αυτές τις εγκαταστάσεις, θα ανακληθεί και η άδεια λειτουργίας”.
Από την άλλη μεριά, ο Δήμαρχος αφήνει στο απυρόβλητο και δεν σχολιάζει την υφιστάμενη κατάσταση (που στο παρελθόν έχει χαρακτηρίσει εντός του Δημοτικού Συμβουλίου “νομιμότατη”) και επιτίθεται στον καταγγέλλοντα Χρήστο Διονυσόπουλο ότι κάνει …μπούλινγκ στους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Δόμησης. Μια ανοίκεια επίθεση σε ένα πρόσωπο που το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο έχει ομόφωνα ψηφίσει να ορίσει ως Εμπειρογνώμονα του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης σε θέματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Τόπου και το οποίο έχει τιμηθεί με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το συγγραφικό του έργο.
Αναλυτικά η δήλωση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου:
“Κατ’ αρχάς θέλω να δηλώσω πως σεβόμαστε τον αγώνα του κ. Διονυσόπουλου και της Κίνησης Πολιτών Βουλιαγμένης για την περιοχή. Για τον λόγο αυτό, για το θέμα αυτό έχουμε διαθέσει άμεσα ό,τι έγγραφο και όποια πληροφορία μας έχουν ζητήσει.
Έχουμε λάβει το έγγραφο του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, μέσω του οποίου μας ζητούν (οι επιθεωρητές) να εκφράσει απόψεις η Υπηρεσία Δόμησης για το θέμα. Επιπλέον ζητήθηκε σειρά πρόσθετων εγγράφων και πληροφοριών από τους ιδιοκτήτες του ακινήτου οι οποίοι στην προκειμένη περίπτωση είναι η Εκκλησία της Ελλάδος τα οποία και προσκόμισαν τις τελευταίες μέρες.
Βάσει των στοιχείων αυτών και της έκθεσης των επιθεωρητών, η Υπ. Δομ έχει συντάξει απόψεις, μετά από νομοτεχνική επεξεργασία του θέματος και αυτές έχουν διαβιβάζονται από την υπηρεσία στους επιθεωρητές και στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ), το οποίο έχει και την αρμοδιότητα της ανάκλησης της απόφασης υπαγωγής αυθαιρέτων (ν. 4178).
Ο Δήμος μας, σε κάθε περίπτωση υποστηρίζει τη νομιμότητα και δεν έχουμε πρόθεση να αποκλίνουμε κατ’ ελάχιστο απ’ αυτήν. Θα συμμορφωθούμε σε όποια απόφαση εκδώσουν τα αρμόδια όργανα και σε περίπτωση που ζητηθεί η ανάκληση των υπαγωγών για κάποιες εγκαταστάσεις εντός του χώρου της Λίμνης, αυτομάτως, για αυτές τις εγκαταστάσεις, θα ανακληθεί και η άδεια λειτουργίας.
Αυτό όμως που είναι απαράδεκτο, είναι η πίεση, οι απειλές και το εν γένει «bullying» που ασκείται από τους καταγγέλλοντες αλλά και τους ιδιοκτήτες, προς τους μηχανικούς της υπηρεσίας δόμησης που χειρίζονται την υπόθεση, κάτι που φαίνεται περίτρανα και από την τελευταία παράγραφο του δελτίου τύπου της Κίνησης Πολιτών Βουλιαγμένης. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπούν σε «κλοτσοσκούφι» τα στελέχη του Δήμου που καλούνται να διαχειριστούν την υπόθεση. Θα τους προστατέψουμε έτσι ώστε να μπορέσουν να κάνουν απρόσκοπτα και με αντικειμενικό τρόπο τη δουλειά τους.
Αναμένουμε τις περαιτέρω εξελίξεις”.
Απάντηση Χρήστου Διονυσόπουλου
Θέσαμε ως οφείλαμε δεοντολογικά την απάντηση του Δημάρχου υπόψη του Χρήστου Διονυσόπουλου, ο οποίος απάντησε ως εξής:
“Αντί να μας ευχαριστήσει και να μας συνδράμει στις προσπάθειές μας για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος και δη ενός μνημείου της φύσης, του μοναδικού που διαθέτει ο Δήμος μας, ο Δήμαρχος μάς αντιμετωπίζει, τόσον εμάς όσο και την ιδιοκτήτρια της Λίμνης, Εκκλησία της Ελλάδος, ως “κακοανατεθραμμένους μαθητές” (αφού ισχυρίζεται απρεπώς ότι κάνουμε μπούλιγνκ στους υπαλλήλους του) αφήνοντας στο απυρόβλητο τη μισθώτρια εταιρία, παρόλο που αυτή κυρίως είναι υπόλογη και έναντι του Κράτους και έναντι της Εκκλησίας για όσα οικολογικά εγκλήματα έχουν διαπραχθεί και συνεχίζονται να διαπράττονται στον ιερό χώρο της Λίμνης και για όσες υποχρεώσεις που προβλέπονται από το Συμφωνητικό της με την Εκκλησία της Ελλάδος δεν έχουν τηρηθεί έως τώρα, όπως “καθαρισμός των υδάτων της Λίμνης, βάσει Ειδικής Μελέτης καθηγητού περιβαλλοντικής μηχανικής, απομάκρυνση των τσιμέντων από τις όχθες της Λίμνης ώστε η σύνδεσή της με τη θάλασσα να αποκατασταθεί, προκειμένου να βοηθηθεί καλύτερα και ο καθαρισμός των υδάτων, αναπαλαίωση εξωτερικώς του υδροθεραπευτηρίου και ανακαίνιση εσωτερικώς όλων των εγκαταστάσεών του, αποκάλυψη της σκεπασμένης θεραπευτικής λασπολίμνης” και άλλα.
Μπούλινγκ γίνεται στη Λίμνη κατά της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας, κατά των απροστάτευτων σπάνιων πτηνών και φυτών, σε έναν απόλυτα προστατευτέο χώρο, από τη μισθώτρια εταιρία με την ανοχή κάποιων υπαλλήλων του Δήμου, τους οποίους αντί να εγκαλέσει ο Δήμαρχος, τους υπερασπίζεται παραδόξως υβρίζοντας και απειλώντας αυτούς που αγωνίζονται για την προάσπιση των συμφερόντων του Δήμου και γενικά του δημοσίου συμφέροντος”.
δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 23 Απριλίου 2016
Δείτε Ακόμα:
- Το σχετικό άρθρο της εφημερίδας Καθημερινή: Η αυθαιρεσία κυριαρχεί ακόμα
- Το σχετικό άρθρο της εφημερίδας Αυγή: 800 τετραγωνικά μέτρα «τακτοποιήθηκαν» παρανόμως
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου