Γ. Βαρουφάκης: Η συμφωνία ήταν ''φύλλο συκής'' για το τέλος του Μνημονίου (video)
γράφει η Κατερίνα Μπρέγιαννη
"Δεν έχουμε επέκταση, αλλά κατάργηση του Μνημονίου. Πετύχαμε να ακυρωθούν όλα τα υφεσιακά μέτρα. Δεν συμβιβαστήκαμε σε καμία από τις βασικές μας αρχές" υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών διευκρινίζοντας ότι κανείς δεν μας επιβάλλει το κείμενο της συμφωνίας, για παράδειγμα, τη μείωση των συντάξεων.
Σχολίασε την κατάσταση που επικρατεί στα Eurogroup, η οποία δεν συνάδει με δημοκρατικές διαδικασίες, ενώ η Ευρώπη σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την ΕΟΚ του Κ. Καραμανλή. Στην πραγματικότητα δεν γίνεται καμία συζήτηση στα Eurogroup. "Η Ευρώπη έχει αυτοϋπονομευθεί." Ανέφερε χαρακτηριστικά μάλιστα, ένα παράδειγμα όπου Γερμανός αστυνομικός που συνόδευε τον Γ. Βαρουφάκη παντού τον ευχαρίστησε «που αλλάζουμε την Ευρώπη». «Αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας ισχύει. Η Ευρώπη θα αλλάξει».
«Είμαστε περήφανοι για τη δημιουργική ασάφεια» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και εξήγησε ότι ακόμα και οι Ευρωπαίοι επεδίωξαν την ασάφεια για να μπορέσουν να περάσουν τη συμφωνία, από τα Κοινοβούλια τους. «Δεν θα αναφερθώ ποτέ σε νούμερο, δηλαδή σε κάποιο ποσοτικό στόχο, αν δεν μπορώ να το πετύχω» διαβεβαίωσε ο υπουργός.
«Να χαίρεστε που δεν είπαμε συγκεκριμένο νούμερο στους Ευρωπαίους για το ΦΠΑ» δήλωσε προσθέτοντας ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά, ούτε στον τουρισμό, στα φάρμακα, σε τρόφιμα, ο τύπος, τα βιβλία κ.α. Δεσμεύτηκε ότι θα βρει ένα άνευ σημασίας προϊόν, όπου θα αυξηθεί χωρίς συνέπειες για τον κόσμο.
Σε ερώτηση για μελλοντική εφαρμογή του Μνημονίου ήταν απόλυτος λέγοντας «δεν εκλεγήκαμε για να εφαρμόσουμε νέο Μνημόνιο. Πιστεύω ότι είναι ένα φάρμακο τοξικό. Πρέπει να μπει ένα τέλος στην κρίση του ιδιωτικού χρέους και του τραπεζικού συστήματος. Μας πήραν στα σοβαρά γιατί τους είπα ότι δεν θα πάρουμε την τρίτη δόση.» «Όσο υπογράφεις για να πάρεις χρήματα, κανείς δε σε παίρνει στα σοβαρά. Είπαμε όχι στις δόσεις γι' αυτό πετύχαμε τη νέα συμφωνία. Η προηγούμενη κυβέρνηση επένδυσε προεκλογικά στην κατάρρευση, έτσι σταμάτησε ο κόσμος να πληρώνει φόρους και άρχισε να τραβάει τα χρήματα από τις τράπεζες. Αυτό ευτυχώς τώρα σταμάτησε».
«Με τη 4μηνη συμφωνία είμαστε συγγραφείς του μέλλοντός μας»
Κατηγορηματικός ήταν επίσης ο υπουργός Οικονομικών, ότι «τρόικα και θεσμοί δεν είναι το ίδιο πράγμα»,«δεν θα ξαναέρθουν στη χώρα μας ως συμμορία τεχνοκρατών». Το γεγονός ότι δεν θα γίνουν μονομερείς ενέργειες, οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο στην ανάκαμψη και το τραπεζικό σύστημα, δεν σημαίνει ότι δεν αποφασίζουμε μόνοι μας.
Ο Γ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι "η 4μηνη συμφωνία δεν είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης". Θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά όχι αυτό που μας επέβαλλαν. Με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορέσουμε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης χρονικού φάσματος 4ετίας.
Διευκρίνισε όμως ότι όσα έχουν να κάνουν με την ανακούφιση των πολιτών θα γίνουν άμεσα. Για παράδειγμα το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα είναι έτοιμο μέσα στο σαββατοκύριακο και θα κατατεθεί άμεσα μαζί και με άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις, που ετοιμάζουν και θα κατατεθούν.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι όπως σημείωσε ο υπουργός το γεγονός ότι απέκτησε νομική ισχύ η αναδιάρθρωση του χρέους καθώς υπάρχει αναφορά στην συμφωνία στο Γιούρογκρουπ. «Όταν μίλησα για αναδιάρθρωση του χρέους, ανθρωπιστική κρίση και τέλος του Μνημονίου έπαθαν εγκεφαλικά στις Βρυξέλλες" Επίσης "συμφωνήσαμε και για ρήτρα ανάπτυξης".
«Το Μνημόνιο αναφέρεται στη λογική ότι ένα πτωχευμένο κράτος δίνοντάς του το μεγαλύτερο δάνειο με όρους λιτότητας, το καταδικάζεις σε απόλυτη σκοτοδίνη. Τα Μνημόνια απαξίωσαν κάθε έννοια μεταρρύθμισης στο ελληνικό κράτος. Η συμφωνία που υπογράφτηκε είναι μεγάλη επιτυχία. Η ιδέα της αυτοποιημένης λιτότητας που βιώνουν πολλοί λαοί δεν τους αφήνει να ελπίζουν.»
Εξήγησε ότι στο Eurogroup αυτό που είπε ο υπουργός Οικονομικών ήταν «υπάρχει ένα πρόγραμμα το Μνημόνιο με υπογραφές από προηγούμενες κυβερνήσεις που δεσμεύουν τη χώρα, αλλά ο λαός μας έδωσε εντολή για κατάργηση του Μνημονίου. Αν δεν γίνει σεβαστή η βούληση του ελληνικού λαού όπως εκφράστηκε στις εκλογές τότε επιβεβαιώνεται η άκρα δεξιά και η Λεπέν ότι δεν υπάρχει δημοκρατία στην Ευρώπη».
"Δεν τελείωσε τίποτα, όλα είναι ένας διαρκής αγώνας και διαπραγμάτευση"
"Δεν τελείωσε τίποτα, όλα είναι ένας διαρκής αγώνας και διαπραγμάτευση", επεσήμανε εκφράζοντας τη δέσμευση ότι θέτει ως στόχο του να μπει "φρένο σε ότι δυσχεραίνει τη ζωή των συνανθρώπων μας". Αναφέρθηκε και στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος που πρέπει να διασφαλιστεί και χρειάζεται βασικές τομές με στόχο την προστασία των ασθενέστερων. Ενώ έθεσε ως στόχο της κυβέρνησης την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων ενώ δήλωσε ότι από τον Απρίλιο και μετά θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη χρηματοδότηση.
"Υπήρξε διαφωνία στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν έβαλαν εναντίον μου" είπε ο Γ. Βαρουφάκης και εξήγησε ότι όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν τα στενά περιθώρια που είχαμε στο Γιούρογκρουπ, προσθέτοντας "στενοχωριέμαι όταν ακούω μέσα από το δικό μας εσωτερικό, το αφήγημα της Ν.Δ."
Αναφορικά με τη δήλωση του Μαν. Γλέζου σημείωσε ότι "αν είχα την ευκαιρία να εξηγήσω στον Μαν. Γλέζο, θα κατάφερνα να τον πείσω" και δεσμεύτηκε να προσπαθήσει να τον συναντήσει όταν πάει ξανά στις Βρυξέλλες. Τόνισε τέλος ότι η άλλη εναλλακτική που υπήρχε για να αποδεσμευτούμε από το Eurogroup θα ήταν να φύγουμε από το ευρώ, "αλλά αυτό είναι καταστροφή" είπε κλείνοντας ο Γ. Βαρουφάκης ενώ εξέφρασε τη σκέψη που υπάρχει για την δημιουργία κάρτας του πολίτη, για όσους είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Πηγή: www.avgi.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου